LIČNOST DANA

Poruke suživota

Mitropolit Hrizostom: Vratiti dostojanstvo ljudima

E. T.

9.4.2018

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je u vaskršnjoj poruci na mir, sjetio se svih raseljenih i prognanih i onih kojima se čini bilo kakva nepravda. Naglasio je da se u vrijeme blagdana treba radovati pobjedi dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom i istine nad nepravdom. 

U svojoj univerzalnoj poruci Mitropolit Hrizostom posebno je istaknuo da svi odgovorni u državi i društvu moraju poštovati čovjeka, ljude i narode, bez izuzetka. Nije bez pameti ona narodna: “Kad bi svi političari slušali samo dio onoga što govore vjerski poglavari”, Bosna i Hercegovina bi bila Švicarska. Nije baš da politički prvaci u BiH ne slušaju, ali ništa ili malo od onoga što im se govori provode u djelo.

Narodu ostaje nada da će oni koji trebaju čuti ovakve poruke, “da se okrenu stvaranju dobrog ambijenta za život dostojan naših naroda i naših crkava i vjerskih zajednica”, konačno početi s borbom za interese običnog čovjeka.

Episkop Hrizostom izabran je za novog mitropolita dabrobosanskog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, održanom u maju prošle godine, a na tronu dabrobosanskih mitropolita nasljednik je mitropolita Nikolaja, koji je Mitropolijom upravljao od 1992. do 2015. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.