LIČNOST DANA

Profesor odlazi nakon 22 godine

Venger: Tri puta prvak Engleske

Piše: Z. Š.

21.4.2018

Iako se već godinama priča da će napustiti Arsenal, vijest da Arsen Venger (Arsene Wenger) na kraju sezone odlazi iz londonskog tima šokirala je svjetsku javnost. 

Francuz je saopćenjem objasnio kako je osjetio da je pravo vrijeme da ode s klupe Arsenala te je zahvalio svima u klubu zamolivši navijače da podrže ekipu do kraja sezone.

Čak 22 godine Venger je u Arsenalu, gdje nije bio samo menadžer nego bukvalno čovjek za sve. Čak i kada su gradili novi stadion, njegovo mišljenje bilo je presudno. Vlasnici kluba podržavali su ga i kada nije išlo, a razlog je bio taj što je često dovodio manje poznate igrače koji su kroz igre u Arsenalu postajali svjetske zvijezde.

Osvojio je deset trofeja, a sjedio je na klupi u više od 800 premijerligaških utakmica. Ipak, Arsenal titulu prvaka Engleske čeka još od sezone 2003/2004. i to je razlog što se već godinama tražila njegova smjena.

Prvak Engleske bio je tri puta (1998., 2002. i 2004. godine), osvojio je sedam FA kupova, a uz to još i sedam Liga kupova. Nadimak mu je Profesor zbog studioznog pristupa trenerskom poslu.

Venger je rođen 22. oktobra 1949. godine u Strazburu, nije imao zapaženu igračku karijeru, a kao trener prije Arsenala vodio je francuske Nensi i Monako te japansku Nagoju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.