REGION

Frapantni oglasi: "Prodajem bubreg da izliječim majku, nemam od čega da živim..."

Avaz.ba

23.10.2017

Očajni građani zbog teške finansijske situacije sve češće u oglasima nude svoje organe na prodaju po cijeni od 30.000 do 40.000 eura ili po dogovoru.

Samo u posljednja dva mjeseca najmanje četvorica očajnih građana odlučila su se da prodaju bubreg, a kao razlog najčešće navode da im je potreban novac da prehrane porodicu ili izliječe svoje najbliže. Da li se iza svega kriju neslane šale ili stvarna nužda, teško je ocjeniti.

Oglasi o prodaji, kao i u prethodnim situacijama, pojavili su se na specijalizovanim sajtovima za trgovinu u Srbiji. A ono što piše u njima je krajnje potresno, piše "Kurir".

- Imam četvero male djece, upali smo u tešku finansijsku situaciju, rođeni brat mi je teško bolestan i ako nekome treba, a u mogućnosti je, bio bih zahvalan - navodi građanin iz Beograda, koji svoj organ "cijeni" 30.000 eura.

- Sportista, potpuno zdrav, 27 godina, hitno prodaje svoj bubreg zbog potrebe dodatnog novca za liječenje majke - kaže sljedeći prodavac, takođe iz Beograda, sa istom cijenom kao njegov sugrađanin.

- Prodajem bubreg jer nemam od čega da živim, nažalost. Svaki dogovor je moguć - krajnje iskreno je poručio jedan Novosađanin, koji nije naveo kolika je cijena njegovog organa.

Ima i onih koji su malo, ne mnogo, upućeniji u ovaj "posao", pa su svjesni da transplantacije nema ako se ne podudaraju krvne grupe, za početak.

- Prodajem bubreg A negativna... SMS - poručio je još jedan stanovnik Beograda, dok je pak jedan Kragujevčanin dao oglas gdje prodaje isti organ, ali sa drugačijom krvnom grupom - B pozitivnom.

Tu su i oni koji kažu da doniraju bubreg, ali uz novčanu nadoknadu, dok su drugi, ako im je vjerovati na riječ, spremni da ga doniraju bez para.

- Doniram bubreg, imam 31 godinu, krvna grupa 0 negativna, kome treba - piše u jednom od oglasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.