REGION

Na planini Zeletin rastu stabla stara pet stoljeća

Avaz.ba

9.11.2017

Na planini Zeletin, koja se proteže od Andrijevice pa sve do Gusinja i andrijevičkog sela Kuti rastu stabla munike stara, vjerovali ili ne, pet stoljeća!

U tim drvima i u njihovim godovima stoji čitava historija jednog naroda i generacija koje su je čuvale i u vremenima mnogo većih izazova. 

Većina mještana Andrijevice i brojnih okolnih naselja sigurno ne zna za ovaj podatak zbog kojeg bi ovaj neistraženi dio masiva Prokletija mogao da postane pravo rajsko mjesto, ako ne i još jedna crnogorska prašuma pored Biogradske gore gdje najstarija stabla imaju do 400 godina starosti.

CdM je tragom ovih informacija kontaktirao biologa Bojana Zekovića koji je potvrdio da na ovoj planini na sjeveru Crne Gore rastu ovi mudri gorostasi.

“Munika jako sporo raste, a kada ih vidite u tim dimenzijama sigurno ne možete ostati ravnodušni. Ozbiljnija istraživanja nikada nisu porvedena i u tome je najveći problem, jer znamo da se radi o evropskim rijetkostima, koja bi privukla pažnju nauke i javnosti, i puno bi značila za Crnu Goru i naselja u okolin”, navodi on.

Na pitanje da li to znači da bi zeletin mogao da postane još jedna crnogorska prašuma, zeković odgovara da je vrlo moguće, ali da nije usamljen u tome. 

“Radi se o malim mjestima koja su samo lokalcima poznata, lokalcima koji su odrasli uz to i nekako prihvatili ali ni svjesni nisu bili kakve rijetkosti imaju u svom dvorištu. Upravo uz njihovu pomoć otkrivamo ova rajska mjesta”, dodaje Zeković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.