REGION

Junker: Dočekani smo kao prinčevi, datum ulaska u EU zavisi samo od Crne Gore

( CDM)

CDM

27.2.2018

Crna Gora je apsolutno posvećena vrijednostima i ciljevima EU, i oko toga nemamo dvoumljenja. Kao što nemamo dvoumljenja da je čitavom regionu zapadnog Balkana evropska budućnost jedina, bez alternative, poručio je premijer Duško Marković na sastanku s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom (Jean Claude Juncker). Junker je istaknuo da nije došao u Crnu Goru da daje prazna obećanja, te da datum ulaska u EU zavisi samo od Crne Gore.

Junker boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru posjete zemljama zapadnog Balkana. 

Zahvalio se Vladi što su, kako je naveo, u Crnoj Gori "dočekani kao prinčevi".

- Nisam došao u Crnu Goru da dajem prazna obećanja. Datum ulaska u EU zavisi samo od vas. EK će napredak na evropskom putu cijeniti za svaku državu zasebno. Čestitam Crnoj Gori na politici prema susjedima - kazao je Junker.

Markoviću je drago što je Junker došao u Crnu Goru.

- Time se jačaju pozitivne poruke koje je EU uputila regionu. Najvažnija poruka je da će zapadni Balkan biti dio Evrope i da ćemo na tome raditi, kako mi u regionu tako i EU - kazao je Marković.

Ključno je, ističe, da je Crna Gora apsolutno posvećena vrijednostima i ciljevima EU i oko toga nema dvoumljenja.

- Kao što nemamo dvoumljenja da je čitavom regionu zapadnog Balkana evropska budućnost jedina, bez alternative - istaknuo je Marković.

Junker bio spreman da odgovara na pitanja

Iz Demokratskog fronta saopćeno je da je Junker odlučio omogućiti zainteresiranim partijama da postave pitanja na sjednici parlamenta, na kojoj će se obratiti poslanicima.

Iz DF-a su kazali da ih je o tome obavijestio presjednik Skupštine Ivan Brajović.

- Poziv je stigao nakon naše konferencije za novinare, ali mi ipak nećemo doći jer niko ne može da se igra sa DF-om - kazali su iz tog političkog saveza.

Ranije su sve opozicione partije najavile da neće prisustvovati današnjoj sjednici parlamenta.

Podsjećanja radi, Junker je nedavno u Tirani izjavio da Crna Gora neće do 2025. godine nužno postati članica Evropske unije.

Kako kaže, 2025. je godina "mogućeg datuma za ulazak" u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne samo favorite.

Posjeta predsjednika Evropske komisije zapadnom Balkanu najavljena je još prošle godine, a u Briselu Junkerov dolazak vide kao dio nastojanja EU da promovira i podrži proces integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Evropski zvaničnici su u više navrata naglašavali da će 2018. godina biti ključna godina u kojoj će se, pogotovo u prvih šest mjeseci, fokus EU staviti na proširenje i EU integracije zapadnog Balkana.

Poslije usvajanja nove Strategije proširenja i posjeta komesara Hana (Hahn) i predsjednika Junkera, očekuje se da u aprilu Evropska komisija usvoji "paket proširenja", odnosno izvještaje o napretku svih zemalja koje se nalaze u procesu proširenja.

Za maj je planiran samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, a u junu bi Evropski savjet trebao usvojiti zaključke o proširenju Unije na Zapadni Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.