HRVATSKA

Pregovori su trajali dvije godine: Mate Rimac otkrio detalje o poslu s ''Porscheom''

Mate Rimac, osnivač kompanije ''Rimac automobil''

Netokracija

20.6.2018

Rirmac automobili danas vrijede više od milijardu kuna, stoji na početku članka na Netokraciji. ''Porsche'' je kupio 10 posto vlasništva u firmi, a više o saradnji otkrio je Mate Rimac u razgovoru za taj portal.

Rimac otkriva kako su pregovori s ''Porscheom'' trajali dvije godine, a posljednjih godinu dana ti pregovori su se intenzivirali. No, nije želio otkriti o kojem se iznosu tačno radi.

- ''Porsche'' je kupio udio od 10 posto u ''Rimac Automobilima''. Firma je po kunskoj vrijednosti značajno premašila unicorn status, no već sada pregovaramo s drugim investitorima o višestruko većoj valuaciji. Bilo je interesa za investiranje značajno većeg iznosa, ali bih ja u tom slučaju gubio većinu, pa smo se odlučili limitirati investiciju - kazao je Rimac, dodajući kako se saradnja temelji na razvoju električnih automobila i njihovih ključnih komponenti. 

- S obzirom na to da je ''Porsche'' dio VW grupacije (najveći proizvođač automobila na svijetu), ovo partnerstvo ima i druge pogodnosti za nas - govori Rimac te dodaje kako ovime ne prestaje saradnja ''Rimac Automobila'' s drugim klijentima, poput ''Aston Martina'', već da će sve firme s kojima sarađuju imati koristi od toga.

Ispunjenje dječačkog sna

- Na ličnom nivou se radi o ispunjenju dječačkog sna – uvijek sam čitao magazine i pomno pratio špekulacije o tome što će se otkrivati na sajmovima automobila i što će koji proizvođač izbaciti na tržište. Danas aktivno učestvujemo u razvoju nekih od najzanimljivijih automobila skore budućnosti i znamo što će se pojaviti na tržištu za 5 godina. Moglo bi se reći da, iako smo još mali faktor u industriji, učestvujemo u oblikovanju industrije - rekao je Rimac.

- Hrvatska kao država nije privukla niti jednog proizvođača automobila u svojoj historiji dok su zemlje u okruženju dovele na desetine ogromnih investicija u proizvodne pogone te kao rezultat gledamo s čuđenjem rang-liste rasta, konkurentnosti i drugih pokazatelja gdje nas zemlje koje su bile daleko iza nas po razvijenosti, davno i debelo prestižu - navodi Rimac i nastavlja: 

''Proizvođači su u te zemlje išli prvenstveno zbog jeftinije radne snage, dok je danas njihov doprinos u tim zemljama puno širi. ''Porscheova'' investicija bi se mogla gledati i kao prva direktna investicija velikog proizvođača automobila u Hrvatsku, ali ne zbog radne snage, nego zbog tehnologija budućnosti i vjere u ljude koji stoje iza firme. Lično radim na tome da za Hrvatsku bude višestruke koristi od našeg položaja i otvorenih vrata kod naših partnera od samih ''Rimac Automobila'', ali o tome drugi put", zaključio je svoj razgovor za Netokraciju Mate Rimac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.