REGION

Ubijeni Ivanović imenovao Milana Radoičića kao glavnog istjerivača Srba s Kosova

Centar moći se ne nalazi u općini

Ivanović: Zabilježite ovo ime. Arhiv

Balkaninsight.com

23.11.2018

U svom posljednjem intervjuu za BIRN koji je dao u oktobru, Oliver Ivanović, srbijanski političar na Kosovu koji je ubijen u januaru, imenovao je Milana Radoičića ključnom figurom protjerivanja Srba sa sjevera Kosova.  

Tom prilikom je pitao BIRN da zadrži dio intervjua kao dio nečega što je povjerljivo.  

U intervjuu "Jedan na jedan" koji je snimljen i zapisan, Ivanović je potcrtao da vlast na sjeveru Kosova ne leži na izabranim institucijama, već s neformalnim centrima moći, te je imenovao Radoičića kao konekciju s neformalnim sistemom moći.   

- Centar moći se ne nalazi u općini, jer ona pripada nekom drugom, neformalnim vlastima - navodi Ivanović. 

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je spomenuo Milana Radoičića, koji me iskreno zabrinjava, štaviše, mnogo me brine što je on njega uzeo kao primjer osobe koja se bori za Srbe na Kosovu - dodao je Ivanović.   

Prema njegovim riječima, Vučić je ove riječi izgovorio na pres- konferenciji u septembru, kada je predsjednik spomenuo Radoičića kao jednu od pet osoba kojima je zahvalio za "spašavanje Srbije na Kosovu".  

Pitajući BIRN da sačuva njegove riječi kada su posrijedi neformalni centri moći, Ivanović je rekao novinaru BIRN-a da zapamti Radoičićevo ime.   

- Ne, ne, ne, ostavite to po strani. Samo zapamtite, čisto da imate to ime - rekao je Ivanović u vrijeme dok je novinar upisivao Radoičićevo ime u rokovnik. 

Radoičić, koji je bio u centru pažnje posljednjih mjeseci, zatvorio je bilo kakvu vezu političke elite, kako srbijanske tako i kosovske, uključujući Vučića i premijera Kosova Ramuša Haradinaja.  

Također, on je spomenuo i "legalnog" srbijanskog šefa za Kosovo, biznismena Zvonku Veselinovića.  

S druge strane, Radoičić je odbio za BIRN dati komentar kada je posrijedi njegov članak.  

Ivanović je ubijen u Mitrovici 16. januara ispred kancelarije njegove stranke Slobodna demokratska partija, koja je inače opozicija Srpskoj listi, koju podržava Beograd.   

On je nekoliko puta prije nego li je ubijen upozoravao da su on i njegova porodica nekoliko puta primili prijetnje smrću, pitajući Kosovo, Srbiju i ostale za pomoć, ali bezuspješno.   

Slučaj ubistva je još otvoren, osumnjičeni još nisu privedeni pred lice pravde.  

S druge strane, nema nikakvih indikacija da Radoičić ima ikakve veze s ubistvima.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.