SVE VIŠE OPTUŽBI

Hrvatski psihijatar se tereti za zloupotrebu i distribuciju narkotika

Zbog netransparentnog načina vođenja očevidnika ne može se utvrditi stvarna količina svakog pojedinog lijeka na zalihi

Opća bolnica u Varaždinu. Arhiv

Avaz.ba

11.9.2020

Prijava Županijskom državnom odvjetništvu predana je lani, kao odgovor na kontrolu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje provedenoj u varaždinskoj bolnici, a u kojoj je ustanovljen potpuni haos koji vlada u evidenciji lijekova, prenosi Jutarnji list.

Kontrolori HZZO-a u svom su izvještaju, između ostaloga, zapisali:

- Zbog netransparentnog načina vođenja očevidnika ne može se utvrditi stvarna količina svakog pojedinog lijeka na zalihi. Tokom kontrole naloženo je da se uočene nepravilnosti odmah otklone te da se ubuduće ne vrše ispravci korektorom, već hemijskom olovkom uz ovjeru pečatom i potpisom osobe koja je to izvršila - oštro je prekoren OB Varaždin.


Zloupotreba narkotika. Ilustracija

Tih je nepravilnosti, navodi se, mnogo.

- Nema punog imena i prezimena liječnika koji je lijek propisao, kao niti kome je taj lijek izdan. Mnoge su rubrike koje se moraju ispuniti pri preuzimanju lijekova ostale prazne. U pojedinim slučajevima lijekovi koji sadrže opojne droge upisuju se retrogradno. Ispravci se ponekad vrše i bez potpisa osobe koja je to učinila - ozbiljne su primjedbe HZZO-a.

Nakon izvještajaa koje otvoreno sugeriše manipulaciju s narkoticima, o slučaju se raspravljalo i na sjednici Županijske skupštine, nakon čega jedan od vijećnika, u junu 2019., predaje Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu.

Prvo je prozvana Opća bolnica kao ustanova, ali prijava je nedugo nakon nadopunjena imenom kontroverznog psihijatra.

- Postoji opravdana sumnja da je osumnjičeni izravno upleten u zloupotrebu narkotika nestalih iz Opće bolnice Varaždin - navedeno je. 

Osim što se spominje da je konzument opojnih sredstava, psihijatra se sumnjiči za distribuciju narkotika trećim osobama.

Zatražena je i toksikološka obrada nad njim.  O tome govore i neke od njegovih žrtava iz ordinacije koje je seksualno iskorištavao, ali i varaždinski narkomilje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.