RASPRAVA O SMJENI MINISTRA

Krivokapić: Leposavić nije iskazao potreban nivo odgovornosti

Pitanje o Srebrenici i odgovor ministra su bili nabacivanje lopte nakon kog je ova Vlada primila autogol, kazao je premijer

Krivokapić: Imam pravo da ispravim grešku. Screenshot

A. J. / Antena M

16.6.2021

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su raspravu o prijedlogu razrješenja ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića.

U Skupštini su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

- Donio sam odluku za budućnost svih nas. Moj izbor je jasan, vi birajte po vašoj savjest. Ja ne kalkulišem, oni koji kalkulišu treba da znaku da nije pitanje ničijeg rejtinga i partijske koristi. Najlakše je nešto reći ali to što se kaže treba da bude i na djelu pokazano - naveo je Krivokapić.

Ja sam napravio grešku, imam pravo da je ispravim, kazao je on.

- Smatram da Leposavić nije iskazao potreban nivo odgovornosti već je sebi dao za pravo više nego što mu pripada kao javnom funkcioneru - rekao je premijer.



Ibrahimović: Mislim da je ovo ispravan put Vlade

Apsurdna situacija je da staju u odbranu Leposavića oni isti koji su ga napadali, kazao je Krivokapić.


- Pitanje o Srebrenici i odgovor ministra su bili nabacivanje lopte nakon kog je ova Vlada primila autogol - kazao je premijer, dodajući da je jedina budućnost Crne Gore da postane i u praksi građanska država.


On je istakao da je "na programirano pitanje DPS-a dat projektovan odgovor".


- Vi gospodo poslanici glasajte po savjesti - rekao je premijer u Skupštini.


Milun Zogović iz DF-a rekao je da Skupština ne treba da pristaje na poniženja uskraćujući pravo na mišljenje Leposaviću.


- Jedini izlaz iz date situacije je da predlagač povuče prijedlog za razrješenje Leposavića - navodi Zogović.


Slaven Radunović iz DF-a kazao je premijeru:


- Da smo mi znali kako ćete se ponašati nakon što je ostvarena pobjeda, vi sigurno tu ne biste sjedjeli. Ovim ishitrenim potezom predsjednik Vlade je sam sebe doveo u situaciju da se sutrašnje glasanje više tiče njega nego samog Leposavića - kazao je Radunović.


Boris Bogdanović iz kluba "Mir je naša nacija" smatra da je svojom izjavom Leposavić "rasplamsao nove političke podjele i dao novo pogonsko gorivo bivšem režimu da atakuje na parlamentarnu većinu i na neki način oslabio položaj Crne Gore pred svijetom".


- Ako ministar nije spreman na ostavku, ako dođe do smjene ministra, ako posljedicu budemo imali pad Vlade onda oni koji nisu bili spremni na ostavku da bi vlast opstala neka preuzmu odgovornost za posljedice - naveo je Bogdanović.


Dragan Ivanović iz SNP-a kazao je da im ne pada na pamet da glasaju za smjenu Leposavića zajedno sa DPS-om.


- Pa taman kad bi se izboru desili sutra", kazao je Ivanović.


Suada Zoronjić iz URE kazala je da je Leposavić vrsni intelektualac.


- Ako se možda lično ne slaže sa tom istinom, nije smio iznositi svoje lične impresije. Ministar je negirao odluke međunarodnog suda, neoborive pravno utvrđene činjenice. Takvim odnosom ili stavom bitno je doveo u pitanje međunarodni ugled Crne Gore, što ga čini nepodobnim da vodi to Ministarstvo. Glasaću za razrješenje - kazala je ona.


Socijaldemokrate će glasati za razrješenje Leposavića, zato što njegovi stavovi o Srebrenici zaslužuju osudu, poručuje Ivan Brajović.


Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke najavio je podršku prijedlogu za razrješenje Leposavića.


- Mladić i Karadžić su presuđeni ratni zločinci, ne može ministar pravde da negira izjave tog suda. Danas ovaj parlament ima važan zadatak, danas premijeru radite dobar korak da pokažete da ova Vlada ima evropske vrijednosti. Mislim da je ovo ispravan put Vlade - kazao je Ibrahimović.

Popović: Antievropska Vlada isto misli što i Leposavić o Srebrenici

Raško Konjević iz SDP-a kazao je Krivokapiću "da je obrnuo igricu".


- Obrnuli ste igricu da biste ostali u fotelji premijera. Danas vam ne smeta podrška opozicije, koju ste hiljadama puta kritikovali, danas vam to godi da dobijete našu podršku. Imate drugu opciju da vam ovaj prijedlog ne prođe i da vi nakon toga kažete ja ću da ostanem i dalje predsjednik Vlade, znate li gdje je to zabilježemo u parlamentarnoj demokratiji, nigdje. Kada premijer nema parlamentarnu većinu koja ga je izabrala za smjenu nekog ministra demokratsko načelo je da podnesete ostavku - naveo je Konjević.


Danas se oko jedne temeljne civilizacijske vrijednosti stvorila nova parlamentarna većina, tu većinu će činiti 44 poslanika, 40 iz opozicije i četiri iz vlasti, kazao je Konjević.


Ja sam čuo za Leposavića prije nego za vas, kazao je Jovan Vučurović iz DF-a premijeru.


Anticrnogorska i antievropska Vlada isto misli što i Leposavić o Srebrenici i treba da padne sa činom njegovog razrješenja, smatra Andrija Popović iz Liberalne partije.


LP će glasati za razrješenje sa zadovoljstvom, dodao je Popović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.