SUD U HAGU

Hašimu Tačiju produžen pritvor

Tači je prethodno tražio da bude pušten u jednu od dvije države koje su sudu dale garancije

Hašim Tači. Agencije

Fu. M.

26.7.2021

Sud u Hagu odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten iz pritvora, objavljeno je na internet stranici suda.

Tači je prethodno tražio da bude pušten u jednu od dvije države koje su sudu dale garancije, i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud. Ta država je finansijer suda i članica NATO, precizirao je Tači u zahtjevu.

Odbijajući taj zahtjev, sudija za prethodni postupak Nikola Giju se složio sa argumentom tužilaštva da garancije trećih država ne mogu na adekvatan način smanjiti rizike koje bi donijelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

Iako je prihvatio da bi rizik od Tačijevog bjekstva iz kućnog pritvora u trećoj zemlji mogao biti suzbijen, sudija Giju je zaključio da se ne bi mogao ograničiti rizik da će optuženi opstruisati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Giju je odbacio tvrdnju odbrane da Tači na Kosovu više nema uticaj kakav je imao zbog poraza njegove partije na nedavnim izborima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.