SJEVERNA MAKEDONIJA

Nova gradonačelnica Skoplja ima ogromno poslovno iskustvo, ali i podršku nacionalističke VMRO-DPMNE

edna je od osnivačica Asocijacije žena preduzetnica Sjeverne Makedonije, 2014. godine je birana i za predsjednicu Privredne komore Sjeverne Makedonije

Danela Arsovska. Agencije

N. Aj.

1.11.2021

Za Florijana Bibera (Florian Bieber), profesora na Univerzitetu u GraCu i koordinatora Savjetodavne grupe za Balkan u Evropi (BiEPAG) gubitak SDSM-a i Zorana Zaeva na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji kombinacija je više faktora – posljedica vlastitih grešaka Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), zastoj reformskog procesa, loše kampanje, ali i zbog neuspjeha Brisela da otpočne pregovore sa Sjevernom Makedonijom o pristupu Evropskoj uniji, jer se tome protivila Bugarska.

U ostavci premijera Zaeva, Biber vidi dobru I lošu vijest.

- Dobra, dati ostavku bez da postoji potreba za to je rijedak korak političke hrabrosti i pokazuje da je moguće preuzeti političku odgovornost. Loša je da je opozicija nerekonstruirana, nacionalistička i pro-Orban - rekao je Biber, prenosi MIA.


Pobijedila Petra Šilegova

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, proglasila je sinoć pobjedu. Bit će to prva žena na čelu makedonske prijestolnice od nezavisnosti.

- Poslije teških borbi, u ovoj kampanji moj protivnik nije bio samo stari gradonačelnik, već i premijer u odlasku. Na moje veliko zadovoljstvo, Skoplje prvi put poslije 30 godina ima ženu gradonačelnicu - rekla je Arsovska nakon izborne pobjede.

Po profesiji pravnica, dodatno školovala na Univerzitetima Oxford i Sheffield, Arsovska je u drugom krugu za gradonačelnika pobijedila kandidata vladajućeg SDSM-a Petra Šilegova.

Iza nove gradonačelnica Skoplja je višegodišnje iskustvo u poslovnom svijetu i privredi, u Sjevernoj Makedoniji, ali i u međunarodnim organizacijama. Jedna je od osnivačica Asocijacije žena preduzetnica Sjeverne Makedonije, 2014. godine je birana i za predsjednicu Privredne komore Sjeverne Makedonije.


Izborna trka

Tokom izborne kampanje SDSM je optužio da su Arsovska i njen suprug od bugarskih vlasti dobili 2011. godine državljanstvo Bugarske, što je Arsovska odbacila.

- Posljednjih deset godina Danela Arsovska ima rezervnu otadžbinu. Za čije interese ona radi? - optužio je optužbe SDSM-a, tražeći da napusti izbornu trku.

Nacionalistička i najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pala je 2016. godine zbog brojnih korupcijskih afera. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je deset godina bio na mjestu premijera, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog korupcije, gdje je dobio zaštitu Viktora Orbana, no ta se stanka ponovo pobijedila na lokalnim izborima u nedjelju, kada je održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike u općinama u kojima oni nisu izabrani u prvom krugu.

Zaev izgubio i Ohrid

Podsjećamo, VMRO DPMNE je proglasio u nedjelju uveče pobjedu u Skoplju i više od 20 opština, među kojima su Bitolj, Ohrid i Đevđelija.

- Makedonija mora da se mijenja i da promjene počinju večeras - rekao je lider nacionalističke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski tom prilikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.