AFERA HYPO

Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Ivi Sanaderu

Optuženi se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju ugovora

Ivo Sanader. Agencije

A. Č. / Index

8.3.2022

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je osuđujuću presudu Ivi Sanaderu u Aferi Hypo.

- Vrhovni sud prihvatio je žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostepenom je presudom optuženi proglašen krivim zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti uz primjenu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije - navedeno je u objavi Vrhovnog suda, piše Index.hr.

- Optužnicom je optuženom stavljeno na teret da je 1994.-1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova i ovlašteni pregovarač u ime Vlade Republike Hrvatske dogovarao uvjete ugovora o zajmu s jednom stranom bankom. Zajam je bio potreban Vladi Republike Hrvatske za kupovinu zgrada ambasada u svijetu.


Ratno profiterstvo

Optuženi se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju tog ugovora. Stavljeno mu je na teret da je dogovorio da mu strana banka za učestvovanje u pregovorima te kao protuuslugu za ulazak te strane banke na hrvatsko tržište isplati proviziju u gotovini, u visini 5 posto odobrenog zajma - piše Vrhovni sud u obrazloženju.

Vrhovni sud objasnio je potom zbog čega ukidaju presudu za ratno profiterstvo. Kažu da nije dokazano da je postupanje Ive Sanadera negativno utjecalo na život ljudi.


Provizije od 3,6 miliona kuna

- Prema optužnici strana banka je optuženiom isplatila iznos provizije u protuvrijednosti 3.610.528,18 kuna. Takvim postupanjem u ratom uvjetovanom teškom finansijskom i privrednom stanju Republike Hrvatske optuženi je stavljeno na teret da je ostvario protupravnu imovinsku korist. Prema optužnici iznos ostvarene korist u nerazmjeru je s ugroženim temeljnim vrijednosti države i društvene zajednice te interesa Republike Hrvatske - dodaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.