PREDSJEDNIK SDP-A SRBIJE

Rasim Ljajić za "Avaz": Imamo sedam mandata, desničari su iskoristili situaciju u Ukrajini

Dok je Aleksandar Vučić morao da balansira zbog funkcije, vlasti i osjetljivog međunarodnog trenutka, desničari su imali jasan proruski stav i birači su to honorirali ovim glasovima, rekao je

Rasim Ljajić: Imamo sedam mandata. AGENCIJE

Piše: S. Spahić

4.4.2022

Jučer su održani predsjednički i parlamentarni izbori u Srbiji, gdje je još jednu uvjerljivu pobjedu ostvario Aleksandar Vučić, a ubjedljiva je bila i parlamentarna lista "Zajedno možemo sve". Glavni akter te liste je Srpska napredna stranka, čiji je novoizabrani predsjednik lider. Na toj listi se nalazio i SDP Srbije.

Lider i osnivač SDP-a Srbije Rasim Ljajić je za "Avaz" prokomentarisao rezultate izbora u Srbiji kao rast desnice prouzrokovanu političkom situacijom u svijetu.

Dvojica se svađala, a treći iskoristio

- Situacija bi se najjednostavnije mogla označiti kao rast političke desnice, jer imamo tri desničarske stranke koje su ušle u parlament, a kojima se nisu davale velike šanse, očekivalo se da eventualno jedna može imati parlamentarni status. Oni su iskoristili ovu situaciju sa ratom u Ukrajini. Dok je Aleksandar Vučić morao da balansira zbog funkcije, vlasti i osjetljivog međunarodnog trenutka, desničari su imali jasan proruski stav i birači su to honorirali ovim glasovima - rekao je Ljajić.

Tri desničarske liste o kojima je govorio lider SDP-a Srbije  su "Nada za Srbiju" (15 mandata prema projekcijama), "Zavetnici" (10 mandata) i lista "Dveri-POKS" (10 mandata).

- S druge strane imamo loš rezultat ujedinjene opozicije, koja je slovila kao glavni protukandidat listi Aleksandra Vučića. Treća bitna stvar je da sam očekivao bolji rezultat naše liste, a ovakav rezultat je i posljedica navedene tri desničarske liste koje su ušle u parlament. Ivica Dačić je imao jednu relaksiraniju situaciju i osvojio je zavidan broj glasova, skoro 11,5 posto - navodi Ljajić.

Kaže da kada bi opisao situaciju u jednoj rečenici to bi bilo "Dvojica su se svađala, a treći je iskoristio.".

- Pod ovom dvojicom mislim na listu Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa ("Ujedinjeni za pobedu"). Cijela kampanja je prošla u znaku te borbe i iskoristili su to treći koje niko nije napadao, nego su ostavljeni po strani - smatra Ljajić.

Otežavajuće okolnosti

Unutar liste "Zajedno možemo sve" SDP Srbije će imati sedam mandata, kaže Ljajić.

O tome da li će postati ministar u novom sazivu Vlade Srbije nije mogao dati odgovor.

- Ne znam stvarno. Nismo o tome još razgovarali, vjerujem da sada predstoje razgovori sa drugim koalicionim partnerima i tek nakon toga će biti poznata jasnija struktura buduće Vlade, ali ja očekujem da će Bošnjaci imati svog predstavnika u Vladi, a da li ću to biti ja ili neko drugi, to u ovom trenutku ne mogu da kažem -  kazao je.

Prokomentarisao je i izborne rezultate na području Sandžaka.

- Imali smo tu otežavajuću okolnost da se izbori održavaju drugog dana ramazana, što znači manju izlaznost. Druga otežavajuća okolnost je to što smo mi bili na listi sa Vučićem, pa se nije vidjelo ime niti naše stranke, niti naših kandidata. Ako pogledamo sveukupno imamo sedam mandata, dosta bošnjačkih glasova osvojio je SPP koji će imati tri mandata i SDA je osvojila dva mandata - rekao je Ljajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.