GORAN SVILANOVIĆ

Bivši ministar vanjskih poslova: Srbija je već odlučila o sankcijama Rusiji

Srbija je i svojim glasanjem u UN pokazala da želi da podrži i unaprijedi UN sistem i time je donijela svoju najvažniju odluku, istakao je

Goran Svilanović. Agencije

H. J. I.

17.4.2022

Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova Srbije, kazao je u intervjuu za "Novu" da je Srbija "svoje odluke" u vezi sa stavom prema Rusiji i ratu u Ukrajini, "već donijela".

- Očekujem da Srbija formira vladu koja će u svakom smislu, dakle i u stranačkom i u personalnom, jasno pozicionirati Srbiju u skladu sa odlukama koje je donijela u okviru sistema UN - izjavio je Svilanović.



Globalni sukob 21. vijeka

- Rat u Ukrajini doživljavam kao globalni sukob 21. vijeka. On ima mnogo specifičnosti, snažnu komponentu informacija i dezinformacija, digitalnu i sajber komponentu. Vidim ga kao narušavanje svih vrijednosti kojima i Srbija pripada, a koje nekada i pogrešno nazivamo "evropskim vrijednostima", kao da one samo pripadaju Evropskoj uniji. Radi se o urušavanju evropskog sigurnosnog prostora kako je definisan u Helsinkiju 1975. godine. I upravo te vrijednosti će u ovom ratu prevagnuti - izjavio je Svilanović u intervjuu za novine "Nova", a prenosi portal Nova.rs.

Prema njegovim riječima, neće biti ni novog hladnog rata, jer se ovdje, kako objašnjava, ne radi o dvije sukobljene strane ni o dva vrijednosna sistema.

- Ljudi u Ukrajini nisu "druga strana", Evropa nije "druga strana", tako ni Srbija nije "druga strana" - dodaje.

Prevagnut će, kaže, UN sistem.

- I budućnost neće donijeti više paralelnih političkih i sigurnosnih i finansijskih sistema. Srbija je i svojim glasanjem u UN pokazala da želi da podrži i unaprijedi UN sistem i time je donijela svoju najvažniju odluku. Sve ostalo su formalnosti i diplomatski detalji - naglasio je Svilanović.



Suština sistema sankcija

Na pitanje kakve bi posljedice bile u slučaju da Srbija ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kaže:

- Saradnja sa Ruskom Federacijom je neophodna da bi se rat zaustavio, da bi se spriječilo dalje stradanje stanovništva. Ali saradnja koja se odnosi na obnovu evropske sigurnosne arhitekture zasnovane na kooperativnoj sigurnosti, saradnja u nastojanju da se stalno unapređuje globalni sigurnosni sistem kroz podršku Ujedinjenim nacijama i glavnoj regionalnoj sigurnosnoj organizaciji, a to je OSCE, saradnja u unapređenju globalnog ekonomskog sistema i finansijskih institucija; sve to što je i važno i neophodno, bit će moguće dosta kasnije, ne samo kada se rat okonča, već i kada dođe do ozbiljnih promjena u odnosu Rusije prema ostatku svijeta, kao što je glasanje u UN pokazalo. To je suština sistema sankcija o kojima govorite, a tu odluku je Srbija već donijela, kroz prethodna dva glasanja u UN.

A kakvu reakciju Moskve Srbija može da očekuje?

- Budući da sam rekao da je Srbija svoje odluke već donijela, ona je već zajedno sa svim svojim susjedima, zajedno sa Evropskom unijom, ali i zajedno sa ogromnom većinom država u UN. Kako bude njima, tako će biti i Srbiji. I to u svakom aspektu. Naravno da svi mislimo prvo na energetsku SIGURNOST, i ona jeste super važna, ali nije jedino važna. Kako i koliko budu trpJeli naši susjedi, tako i toliko će trpiti i Srbija - rekao je Svilanović.


Saradnja Srbije sa EU

Bivši ministar kaže i da od Srbije očekuje da "formira vladu koja će biti u stanju da sarađuje sa EU".

- Prvo očekujem da Srbija formira vladu koja će u svakom smislu, dakle i u stranačkom i u personalnom, jasno pozicionirati Srbiju u skladu sa odlukama koje je donijela u okviru sistema UN. Takva vlada biT će u stanju da sarađuje sa EU i da zajedno sa njom traži rješenja za sve svoje probleme. 

Pred Srbijom su samo jedna vrata i ona će proći kroz njih. BiT će potrebno puno napora da se stalno sa građanima razgovara i da se postepeno rekreira javno mnijenje oko jednog jedinstvenog interesa a to je interes Srbije i njenih građana - zaključio je Svilanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.