ZAGREB

Dežulović: Na Hodu za život nerođene djece stupio je Dario Kordić, ratni zločinac osuđen zbog ubistva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima

Među njima je bilo 32 žene i 11 djece, a među njima osmogodišnjeg Elvisa, šestogodišnje Šuhrete i njihovog brata Seje Ahmića, bebe stare tri mjeseca i dva dana, napisao je Dežulović

Boris Dežulović i Mario Kordić. Avaz

E. Ć.

17.5.2022

Novinar i kolumnist Boris Dežulović oglasio se na Facebooku nakon što je Mario Kordić, ratni zločinac pravosnažno osuđen zbog ubistva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, od kojih trideset dvije žene i jedanaestoro djece, bio sudionik ovogodišnjeg zagrebačkog Hoda za život.

- 7 sedmica od začeća zijeva. 8 sedmica od začeća štuca. 9 sedmica od začeća sisa palac. 12 sedmica od začeća smije se. 38 sedmica od začeća smije se, 51 sedmicu od začeća zaplače u kolijevci kad pripadnici HVO-a s krunicama na uniformama banu u kuću i rafalima iz automatskog oružja poubijaju majku, oca, šestogodišnju sestru i osmogodišnjeg brata, poliju ih benzinom i zapale, pa ga vojnici čuju kako plače i vrate se da ubiju i zapale i njega i kolijevku i cijelu kuću.

1512 sedmica od začeća na zagrebačkom Hodu za život nerođene djece ponosno stupa Dario Kordić, ratni zločinac pravosnažno osuđen zbog ubistva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, od kojih 32 žene i 11 djece, a među njima osmogodišnjeg Elvisa, šestogodišnje Šuhrete i njihovog brata Seje Ahmića, bebe stare tri mjeseca i dva dana - napisao je Dežulović.



Objava Dežulovića na Facebooku. Screenshot

Podsjećamo, ratni zločinac Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići u BiH, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata. 

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je Kordića na 25 godina zatvora. ICTY ga je proglasio odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, među kojima je bilo 11 djece, uključujući i tromjesečnu bebu. Kordić je pušten na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.