U BIH NEMA NIKAKVIH MJERA

Hrvatska produžila mjeru zamrzavanja cijena goriva, distributeri goriva: Zatvaramo benzinske pumpe

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi, navode distributeri

Distributeri goriva nisu zadovoljni novim mjerama. EMICA ELVEDJI / PIXSELL

S. S.

4.7.2022

Udruženje malih distributera goriva u Hrvatskoj najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi nakon što je Vlada Hrvatske danas donijela novu odluku i zamrznula cijene goriva na još 14 dana. Novom se odlukom fiksiraju i veleprodajne cijene čime se, kako navode iz vlade, štite mali distributeri.

Njihovo saopćenje prenosimo u nastavku.

- Nastavno na današnju Odluku Vlade RH prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva.

Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva. Još jednom ponavljamo kako je daljnje poslovanje malih distributera pod ovim uslovima neodrživo. Za razdoblje od 07.06.2022. do 20.06.2022. godine ukupni gubitak članova Udruženja, njih 50-tak, za cjenovno regulisane kategorije goriva iznosio je 5,8 miliona kuna (1.508.850 KM), a procjena gubitka za razdoblje od 21. juna 2022. do 05. jula 2022. godine iznosi 16,5 miliona kuna (4.292.420 KM).

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Tačno je naime da su ukupni prihodi članova Udruženja u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna (520.293.371 KM), a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna (494.278.702 KM). Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrožavanje egzistencije za gotovo 1000 porodica.

Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone. Ponovno apeliramo na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira u skladu tržišnim kretanjima - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.