HRVATSKA

Odluka Suda: Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo

Tužilaštvo Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3.6 miliona kuna

Sanader: Negirao krivicu za ratno profiterstvo. Luka Stanzl / Pixsell

A. Č. / Dnevnik.hr

12.10.2022

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponovljenom suđenju je nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, a presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui.

U ranijim postupcima Sanader je bio dva puta osuđen, no presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud, piše Dnevnik.hr.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu prema kojoj je Sanader oslobođen, Lui je, između ostalog, navela kako bi da bi se utvrdilo da je kriv trebala dokazati zloupotreba položaja i ovlasti te ostale okolnosti ratnog profiterstva.

- Pridružujem se završnim govorima svojih odvjetnika. Izrečeno je ovdje da sam ja bio uključen u pregovore nakon što su uvjeti pregovora već bili dogovoreni 31. avgusta 1994., kada je već Hypo banka ministru Graniću poslala prijedlog ugovora s dogovorenim uvjetima. A ja sam u završne pregovore uključen tri mjeseca kasnije, u studenom te iste godine. Dakle, sada USKOK prvi put kaže kako su nepoznate osobe primile proviziju za mene. To je važan detalj da ja proviziju primio nisam. Stoga imam pitanje za USKOK zašto te osobe nisu istraživane, identificirane i ispitane po čijem su nalogu proviziju primile? - upitao je Sanader tužiteljicu.

U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijenit kazneno djelo za koje se teretio Sanader.

Sud nije sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerana imovinska korist, navodi se u obrazloženju presude. 

Optužnicom se Sanadera tereti da je postupio u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto djelovanja u interesu države te da je povrijedio temeljne prihvaćene vrijednosti društva te da je pribavio imovinsku korist za sebe.

Djelo za koje se teretilo Sanadera predstavlja djelo na koje se može primijeniti taj zakon. Da bi se djela navedena u tom zakonu smatrala djelom profiterstva, potrebno je da bude ostvarena nesrazmjerna imovinska korist, a taj zakon navodi načine ostvarenja te koristi.

Optužnicom se tereti Sanadera da je htio pribaviti imovinsku korist za sebe, umjesto da je djelovao kao dužnosnik u ratu i teškom privrednom stanju, a na štetu ugleda Republike Hrvatske te je povrijedio vrijednosti demokratskog društva, a sebi pribavio imovinsku korist oko 3,5 miliona kuna.

Taj iznos nije iznos nesrazmjerne imovinske koristi koji bi predstavljao ugrožavanje države u vrijeme rata.

Iznos je isplaćen iz sredstava Hypo banke, ali nije trpila štetu Republika Hrvatska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.