RAZGOVOR

Edin Đerlek, novi ministar u Vladi Srbije, za "Avaz": Ne volim da se akcent stavlja na moj izgled

Ono za šta ću se kategorički zalagati jeste unapređenje položaja mog, bošnjačkog naroda, izjavio je Đerlek

Razgovarala: Amila Ovčina

5.11.2022

Đerlek: Baštiniti ideju pomirenja. INSTAGRAM

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i ministar u Vladi Republike Srbije Edin Đerlek zaludio je žene svojim izgledom u Srbiji.

Iako još nema resor, intenzivno radi od prvog dana i učestvovao je na nekoliko sjednica Vlade i odbora.


Posvećen poslu

On je član novoformirane Vlade Srbije, a inače je rodom iz Sandžaka.

U razgovoru za "Avaz" Đerlek se osvrnuo na medijske natpise da je zaludio žene u Srbiji…

- Mediji pišu takve naslove radi većeg broja pregleda i privlačenja publike. Ne vidim sebe takvim niti volim da se, kada sam ja u pitanju, akcenat stavlja na moj fizički izgled. To su prolazne stvari, duša je ta koja je vječna, a koja zapravo daje ljepotu svakom ljudskom biću. Moj fokus je na maksimalnoj posvećenosti poslu kojim se bavim kroz danonoćni rad za dobrobit svih građana - kazao je Đerlek.

Dodao je da je iza njega ogromno radno i političko iskustvo i to je ono što, zajedno s rezultatima njegovog političkog djelovanja, treba biti u prvom planu.

- Ono za šta ću se kategorički zalagati jeste unapređenje položaja mog, bošnjačkog naroda, ali i svih građana, ma koje oni vjere i nacije bili. U tome za mene nema nikakve razlike, moje političko djelovanje mora biti plodotvorno za sve ljude, za svakog čovjeka, jer na koncu svi mi dijelimo iste ili slične probleme - istakao je Đerlek.


Stabilan region

Na pitanje šta možemo očekivati od nove Vlade Srbije, Đerlek tvrdi da je to stabilnost u regionu.

- Očekujem vladu koja će znati da očuva mir i stabilnost u ovim veoma osjetljivim geopolitičkim okolnostima, a koja će usto energično raditi na ekonomskom napretku čitave zemlje. Vladu koja će raditi na unapređenju srpsko-bošnjačkih odnosa, što predstavlja stub opstanka, mira i razvoja zapadnog Balkana. Ja dolazim iz stranke koja baštini ideju pomirenja i vraćanja etike u politiku, što će biti moja misija - rekao je Đerlek.

Bogato iskustvo

Đerlek je osnovnu i srednju školu završio u Beogradu, nakon čega je upisao i završio Institut za arapski jezik u trajanju od tri godine na Univerzitetu ”Abu Nour“ u Damasku. 

Završio je Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru. Godine 2015. upisao je master studije na Fakultetu za islamske studije, nakon čega je naredne godine upisao Pravni fakultet na Internacionalnom univerzitetu, koji je završio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.