UPRKOS TVRDNJAMA

U Ukrajini nema plaćenika iz Crne Gore

Crnogorski državljani ne učestvuju u planu Ruske Federacije da destabilizuju Moldaviju

Jedan od napada na Kijev. AP

N. Aj. / Vijesti.me

23.2.2023

Nisu evidentirani odlasci crnogorskih državljana u zonu borbenih dejstava u Ukrajini. To je rečeno iz Uprave policije za Vijesti.me kao i da ne raspolažu saznanjima da crnogorski državljani učestvuju u planu Ruske Federacije da destabilizuju Moldaviju, što je 13. februara rekla predsjednica te zemlje Maja Sandu.

Oružane formacije

Naveli su i da prate problematiku eventualnog učešća crnogorskih državljana na stranim ratištima.

Krivičnim zakonikom Crne Gore, članom 449b, zabranjeno je učestvovanje u stranim oružanim formacijama, ali i vrbovanje, regrutovanje, priprema, prevoz i obučavanje pojedinca ili grupe ljudi u namjeri učestvovanja u stranim oružanim formacijama koje djeluju izvan Crne Gore.

- Uprava policije ne raspolaže saznanjima da su, kako je saopštila predsjednica Moldavije, građani Crne Gore umiješani u plan Ruske Federacije da uz pomoć stranih sabotera sruši vlast u njenoj zemlji, spriječi je da se pridruži Evropskoj uniji i koristi je u ratu protiv Ukrajine - piše u odgovoru.

Moldavske obavještajne službe, kako je saopćila Sandu, otkrile su destabilizujuće aktivnosti nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je „otkrio ruski plan u vezi s tom bivšom sovjetskom republikom“.

Bez informacija

- Kremlj namjerava da destabilizuje situaciju u Moldaviji protestom i uzimanjem talaca. Službe su došle do saznanja da se za realizaciju plana Moskve u Moldaviji planira angažovanje državljana Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore - navela je Sandu.

Uprava policije ni poslije deset dana od izjave predsjednice Moldavije iz te zemlje nije dobila zvanično obavještenje.

- Uprava policije nije zvanično obaviještena o ovom slučaju – navode iz Uprave policije.

Dan nakon izjave predsjednice Moldavije i crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da nema informacije da su pojedinci iz Crne Gore, za potrebe Rusije, pokušali državni udar u toj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.