TRAGEDIJA U HRVATSKOJ

Ovo je deminerka koja je poginula u minskom polju kod Čanka

Nisam zapravo svjesna da je to istina, da se to stvarno dogodilo, rekla je majka poginule djevojke

Policija na terenu. Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Z. K.

24.2.2023

Dvoje deminera poginulo je jučer oko 13:15 u eksploziji mine u minskom polju kod Čanka, u općini Plitvička Jezera. Na mjestu eksplozije poginula je deminerka iz Požege Josipa Bošković (35), a deminer Igor Kirin (44) iz Pitomače umro je u vozilu hitne pomoći.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je u toku uviđaj kojim se istražuju okolnosti pogibije, nakon čega će policija u koordinaciji s DORH-om doći do odgovarajućih zaključaka.

- Lička županija, s obzirom na prirodu rata i činjenicu da je teren vrlo zahtjevan, spada u one županije koje su najviše kontaminirane i samim tim zbog prirode terena posao deminera je tamo najzahtjevniji - ocijenio je Božinović.

Izrazio je saučešće porodicama 35-godišnje deminerke i 44-godišnjeg deminera, koji su poginuli u Čanku prilikom razminiranja minskog polja, podsjetivši da je razminiranje Hrvatske pokrenuto u 14 županija, a danas ih je šest još uvijek minski sumnjivo.

- Nisam zapravo svjesna da je to istina, da se to stvarno dogodilo. Ne mogu se još s time pomiriti - rekla je Josipina majka za Jutarnji list.


Josipa Bošković. Ivica Galovic / Pixsell

-Sestra je na svom Facebooku napisala stih pjesme „Gdje si, što te nema“... Bože, kao da je nešto predosjetila, a Josipa ju je nazvala da je pita što se događa pa su njih dvije tada razgovarale - kazala je majka poginule deminerke.

Josipa se u mladosti bavila rukometom, a poslije je radila, među ostalim, i kao trgovac. U deminere je otišla prije 2-3 godine.

Policijska uprava ličko-senjska zaprimila je dojavu o nesreći u tom mjestu nedaleko od Korenice u 13:18 sati. Uviđaj je počeo u 17:30 sati, kad su osigurani uvjeti, s obzirom na to da se radi o području s mnogo mina.

Kako je Hini rekla glasnogovornica PU Maja Brozičević, najprije je trebalo pregledati, a zatim i razminirati minsko polje te izvući poginulu deminerku. Tek nakon toga je mogao početi uviđaj.

Uviđaj je obustavljen oko 19 sati jer je pao mrak, ali i zato što se radi o velikom i nepristupačnom području od oko 800.000 kvadratnih metara. Poslove razminiranja na ovom dijelu Like provodi firma iz Požege Zeleni kvadrat, a podizvođač im je firma Cor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.