PRO-KREMALJSKI LIST

Ruska procjena: Đukanović jedini veliki igrač

Male šanse imaju Mandić i Milatović, Bečić je nebitan

Pro-kremaljski dnevni list. Printscreen

H. J. I.

10.3.2023

U Crnoj Gori se nastavlja teška politička konfrontacija oko daljnjih odnosa s Moskvom, Beogradom i Evropskom unijom (EU), kao i oko položaja Srpske pravoslavne crkve — piše "Известия".

Ovaj pro-kremaljski dnevni list u jučerašnjoj analizi tekuće kampanje za predsjedničke izbore u Crnoj Gori tvrdi da najveće šanse za pobjedu ima Milo Đukanović, a da je najistaknutiji od protukandidata Andrija Mandić.

Đukanović i Mandić ulaze u drugi krug

- Mandić se zalaže za što bržu normalizaciju odnosa s Ruskom Federacijom i Srbijom, za povlačenje priznanja Kosova, odustajanje Podgorice od antiruskih sankcija, pa čak i za izlazak te zemlje iz NATO-a.

Čak i da Mandić pobijedi, što je, zapravo, vrlo malo vjerovatno, Zapad neće dopuštiti da zemlja puno promijeni pristup.

List navodi preliminarne procjene da "Đukanović i Mandić ulaze u drugi krug", a da će "aktuelni predsjednik dobiti oko 55 posto glasova, a čelnik Demokratskoga fronta oko 45 posto".

Poslije Mandića, navode, "Jakov Milatović je drugi kandidat koji bi teoretski mogao nametnuti borbu Đukanoviću".

Ruski list kandidata Aleksu Bečića smatra nebitnim i ne pominje ga u svojoj analizi.

Jedan veliki i uticajan igrač 

"Известия" kritikuje Mila Đukanovića da je, nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, "počeo krčiti put ka euroatlantskim integracijama sa svim atributima koji prate taj proces, diktiranim vremenom i međunarodnom situacijom: priznanjem Kosova, ispoljavanjem rusofobije i sličnog odnosa prema Srbima, pridružujući se optužbama Zapada protiv Moskve i Beograda".

- Specifičnost je da na političkom terenu Crne Gore zapravo postoji samo jedan veliki i uticajan igrač, Milo Đukanović, koji posljednjih 30 godina naizmjenično vodi državu i obnaša razne dužnosti. Uprkos činjenici da opozicija ima većinu u parlamentu od 2020. godine, Demokratska partija socijalista Đukanovića i ljudi bliski njemu i dalje kontrolišu sve ključne procese u državi.

Ruska "Известия" piše da "istina, mnogi Crnogorci ne žele potpuni prekid odnosa s Ruskom Federacijom i Srbijom iz ekonomskih, historijskih i kulturnih razloga, ali oni istovremeno žele u EU".

76 posto građana želi u EU

- Prema posljednjim službenim anketama, 76 posto građana je za članstvo Crne Gore u ovoj organizaciji. U tom kontekstu jednostavno ne vrijedi očekivati kardinalne potrese.

Nakon predsjedničkih izbora, slijede prijevremeni parlamentarni izbori, na temelju kojih Đukanović želi formirati stabilnu vladu privrženu evropskim idealima - procjenjuje "Известия" i dodaje:

- Za njega je to važno upravo sada, kada je, u kontekstu akutne političke i ekonomske krize, zaustavljen proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Ova balkanska se država ranije smatrala glavnim kandidatom za skori pristup EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.