PREDSJEDNIK DIK CG

Mugoša: Izborni dan protekao relativno mirno

Krajnji zakonski rok je utorak u osam sati, ali se nadam da će to biti i ranije, pojasnio je

Nikola Mugoša. CdT

S. S.

19.3.2023

Izborni dan protekao je relativno mirno i u demokratskoj atmosferi, kazao je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Crne Gore Nikola Mugoša.

On je rekao da DIK-u formalno nisu prijavljeni veći problemi.

Mugoša je objasnio da se eventualni prigovori prvo podnose opštinskim izbornim komisijama (OIK), a nakon toga DIK-u.

- Relativno miran izborni dan, koji je protekao u demokratskoj atmosferi, ukoliko izuzmemo one početne probleme koji su se ticali rada na elektronskom uređaju i njegove aktivacije, i određenih nepravilnosti koje su se rješavale u hodu“, kazao je Mugoša.

Stručne službe

On je dodao da je ovo bio jedan uobičajeni izborni dan, koji nije iziskivao neke intervencije DIK-a, osim onih redovnih konsultacija stručne službe sa predstvanicima OIK-a, u smislu davanja stručne podrške u vezi svih tehničkih aspekata sprovođenja izbora.

- U tom dijelu smo zaista svjedočili jednoj relativno mirnoj, demokratskoj atmosferi - ponovio je Mugoša u live-u na YT kanalu CDT-a.

On je, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati da DIK proglasi konačne rezulatate, kazao da je rok da birački odbori dostave izvještaje i zapisnike sa biračkih mjesta opštinskim izbornim komisijma 12 sati od zatvaranja birališta.

- Nakon toga OIK utvrđuju rezultate na teritoriji svoje opštine, u roku od 12 sati, a nakon toga DIK ima isti rok da utvrdi privremene rezultate izbora - naveo je Mugoša.

Mnogo zavisi od ažurnosti biračkih odbora

On je rekao da će mnogo zavisti od ažurnosti biračkih odbora, kada će oni dopremati izborni materijal u OIK, kao i samih OIK-a, kada će ga one dostavljati DIK-u.

- Krajnji zakonski rok je utorak u osam sati, ali se nadam da će to biti i ranije - dodao je Mugoša.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica kazao je da je odziv birača očekivano na nivou prethodnih predsjedničkih izbora.

- Naravno nikada ne treba upoređivati odziv na predsjedničkim i parlamentranim, jer to nijesu isti izbori, a naročito ne treba upoređivati sa odzivom iz 2020. godine - dodao je Koprivica.

Relativno mirno

On je rekao da je izborni dan bio relativno miran.

- Ljudi koji su sprovodili izbornu proceduru, birački odbori, OIK i DIK, su svoj posao odradili kako treba. Ovo danas je prihvatljiv izborni dan za jednu demokratsku zajendicu - naveo je Koprivica.

Govoreći o ključnim problemima, on je podsjetio da je biračko mjesto u selu Dubrovsko u Šavniku zatvoreno.

- Iz OIK- nam je potvrđeno da neće biti ni otvorano. Imali smo u Pljevljima iznošenje listića, neku verbalnu čarku u Bijelom Polju - dodao je Koprivica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.