HRVATSKA

Historičar Hrvoje Klasić dobio jezive prijetnje

Prijeteće pismo je potpisano s ustaša, a ispod stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Hrvoje Klasić. Mateja Stanisavljevic/ATAImages/PIXSELL

S. S.

4.5.2023

Hrvatski historičar i univerzitetski profesor Hrvoje Klasić dobio je ponovo strašne prijetnje.

Naime, na njegovu radnom stolu u kabinetu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je vanredni profesor, prije nekoliko dana ga je dočekala omotnica u kojoj se našlo pismo sljedećeg sadržaja: "Pridružio si se onima koji traže promjenu naziva ulica koje su dobili po "ustašama". Ovi "ustaše" zaslužni su za svoj doprinos hrvatskom narodu i ostat će zapamćeni za razliku od otpadnika i izdajnika kao što si ti i takvi. A kao što znaš, izdajnicima se ne oprašta. Zato, razmišljaš li gdje ćeš biti pokopan nakon što budeš likvidiran? Preporuka: kremiraj se tako da ti se ne možemo pos*ati na grob. Prenesi ovu preporuku i Stipi Mesiću, haškom tajnom svjedoku i drugima iz dobro poznatog izdajničkog brloga: Goldsteinu, Jakovini, Pusiću i takozvanim antifašistima."

Potpisan kao "ustaša"

Prijeteće pismo je potpisano s ustaša, a ispod stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Klasić je za hrvatski portal Net.hr otkrio da prijetnju nije prijavio policiji, a na pitanje zašto otkriva: "Ovo je jedna u nizu prijetnji smrću koje dobivam posljednjih godina. Ovu posljednju dobio sam prije nekoliko dana. Nisam se odlučio ovaj put ići na policiju jer svaki put do sada kada bih išao nikakvih rezultata nije bilo.

- Moram biti iskren i reći da su policajci uvijek bili vrlo profesionalni i susretljivi, ali mi je jasno da bi za otkrivanje nekoga tko ovo radi trebali na raspolaganju imati puno više resursa. I kadrovskih i tehničkih. Ti resursi se vjerojatno pronađu kada su u pitanju prijetnje visokim dužnosnicima hrvatske države, ali ja ne pripadam toj grupi - navodi Klasić.

Nije svejedno

Na pitanje strahuje li za život, Klasić navodi da mu načelno nije svejedno.

- Moram priznati da jučer nakon svega ovoga u Beogradu i generalno nakon stvari koje se događaju u društvu, ne mogu reći da mi je svejedno. Naravno da ne mogu ići kroz život strahujući, ali baš da mi je najugodnije kad dolazim noću kući i nije. Mislim, strah je dobro imati, dobro je biti oprezan, ali to sigurno neće zaustaviti moj daljnji rad i društveni aktivizam - zaključuje Klasić.

Prijetnje Hrvoju Klasiću. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.