STRAZBUR

Zovko u Evropskom parlamentu o napretku Srbije i Kosova

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko učestvovat će u plenarnim raspravama

Željana Zovko. Fena

FENA

8.5.2023

Zastupnici u Evropskom parlamentu sastaju se ove sedmice na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, kako bi raspravljali i glasali o nizu važnih pitanja, a među njima će se naći i godišnji izvještaj o napretku Srbije i Kosova.

U fokusu će biti plenarna rasprava "Ovo je Evropa", u okviru koje će njemački kancelar Olaf Šilc (Scholz) iznijeti svoja stajališta o izazovima i budućnosti Evrope, a zastupnicima će se obratiti i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, navodi se u saopćenju iz Ureda hrvatske europarlamentarke Željane Zovko.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko učestvovat će u plenarnim raspravama, uključujući i one o godišnjim izvještajima o napretku Srbije i o napretku Kosova, a u čije su konačne tekstove uključeni i njeni amandmani, te o trenutnoj humanitarnoj i političkoj krizi u Sudanu.

Osim toga, Zovko će u svojstvu koordinatorice Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za hitne rezolucije pregovarati na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava s naglaskom na slučajeve u Alžiru, Bjelorusiji i Mijanmaru.

Na plenarnoj sjednici Zovko će učestvovati i u raspravama o izvještaju o provedbi Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama u državama članicama EU te o početku Evropske godine vještina.

Evropski parlament će, također, glasati o tri zakona za provedbu Windsorskog okvira u jeku nedavnih pregovora EU i Ujedinjenog Kraljevstva o međusobnim odnosima u Sjevernoj Irskoj, kao i o nizu razrješnica institucija EU-a o budžetu EU-a za 2021., te o makrofinansijskoj pomoći Moldaviji, saopćeno je iz Ureda zastupnice u Evropskom parlamentu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.