PRIŠTINA

Na Kosovu počela proslava Kurban-bajrama

Kosovski muftija Ternava je ukazujući na nestabilnost bezbjedonosne situacije na sjeveru Kosova, poručio da sve probleme treba riješiti putem dijaloga

Centralna manifestacija održana je u Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Anadolija

28.6.2023

Klanjanjem bajram-namaza u svim džamijama na Kosovu počela je proslava Kurban bajrama, javlja Anadolija.

Centralna manifestacija održana je u Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini gdje je bajramsku hutbu održao predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava.

"Zato se moli i žrtvuj za Boga svoga"

Muftija je u prvom dijelu govorio o hadžu, koji je peta obaveza u islamu za one koji imaju mogućnost da putuju na hadžiluk. Istakao je da je ovaj bajram povezan sa klanjem kurbana čiji je cilj još više približavanje Bogu.

- Na ovaj praznični dan Kurban-bajrama vjernici širom svijeta kolju kurbane. Svrha prinošenja žrtve je još veći pristup Bogu. Sjećajući se i neprestano pominjući ime Allaha, Svemogući Bog kaže: Dao sam ti mnogo dobrih stvari u životu, zato se moli i žrtvuj za Boga svoga - naglasio je Ternava.

Kosovski muftija je imao i više poruka tokom svom govora. Kazao je da su sve vrste nasilja protiv islamskih vrijednosti, a da je najopasnije nasilje unutar porodice. Muftija je istakao da nasilje unutar porodice u najvećem broju slučajeva ostaje skriveno i nekažnjivo. On je kazao da nasilje nije sredstvo za rješavanje problema, te da je potrebno porodično vaspitanje i institucionalno i društveno organizovanje kako bi se spriječilo nasilje i degredacija porodice.

Problem odlaska stanovništva

Muftija je ukazao i na veliki problem odlaska stanovništva iz zemlje, posebno mladih, koji zaboravljaju albanski jezik, svoju tradiciju i običaje. Pozvao je kosovske institucije da se što brže i jako ozbiljno pozabave ovom problematikom i da spriječe odlazak mladih, stvarajući im ekonomske uslove da ostanu u svojoj domovini.

Muftija Ternava je govorio i o bezbjedonosti na Kosovu, istakavši da na sjeveru zemlje već više mjeseci postoje tenzije i nestabilnost.

On je poručio da Vlada, kao i sve druge domaće i međunarodne institucije, treba više da doprinesu svim svojim mogućnostima na smirivanju situacije i smanjenju tenzija. Poručio je da sve probleme treba riješiti putem dijaloga i izbjegavajući moguću upotrebu nasilja.

Amanet palih heroja i naroda

- Vrednujemo rad naših institucija i međunarodne zajednice na doprinosu datom na smirivanju situacije i uspostavljanju reda i bezbjednosti. Kosovo ima svoje granice, svoju suverenost, ima Ustav koji treba da se poštuje u svim okolnostima kako bi se sačuvao amanet palih heroja i amanet naroda koji je dao povjerenje svojim izabranim predstavnicima - kazao je muftija.

Dodao je da se molimo ovih prazničnih dana da na Kosovu vladaju mir i harmonija, suživot i tolerancija, bezbjednost i poštovanje. Završio je riječima “Da Bog čuva našu domovinu”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.