SVJETSKI EKSPERT OBJASNIO

Zašto su Kostine žrtve bile uglavnom djevojke?

Mnoge masovne ubice nemaju problema s preživljavanjem; nisu gladni, beskućnici i očajno siromašni, nego su nezadovoljni svojim životom

Kosta K: Slučaj koji je sledio Srbiju. Avaz kolaž

D. H.

5.7.2023

Kosta K. ističe se među svim dosad poznatim, jer nikada nije bilo masovnog pucača mladog poput njega, bilo gdje u svijetu, koji je ubio toliko žrtava. Čak ni u SAD, gdje imamo više masovnih pucnjava smo imali samo jedan slučaj da su strijelci od 13 godina ili mlađi ubili 4 ili više žrtava, što je definicija masovne pucnjave, a i u tom slučaju su bila dva dječaka koja su djelovala zajedno – kazao je dr. Adam Lankford, prof. kriminologije i krivičnog prava na Sveučilištu Alabama, za srpski Blic.

Dr. Lankford prvi je svjetski priznati stručnjak koji je progovorio o slučaju 13-godišnjeg dječaka ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar", koji je 3. maja ove godine ubio osmero učenika i školskog čuvara, dok je deseta žrtva kasnije preminula od posljedica ozljeda.

Lankford je, između ostalog, specijalista za područje masovnih ubistava, o čemu je napisao knjige i objavio brojne publikacije. Nagrađivan je za svoj istraživački rad, redoviti je gost više od 40 medija, uključujući New York Times, CNN, NBC Newsa, Politica...

Lankford kaže da će sada biti "vrlo zanimljivo vidjeti" što će pokazati psihijatrijska procjena dječaka ubojice iz Beograda.

Četiri razlike

Dr. Lankford i njegov kolega proveli su studiju koja je ispitivala razlikuju li se mlađe masovne ubice, u dobi od 11 do 17 godina, od onih od 18 i više godina. Otkrio je četiri važne razlike:

1) Veća je vjerovatnost da će mlađi masovni ubica ilegalno doći do oružja. Ponekad ga i ukradu od roditelja.

2) Mlađe masovne ubice češće će napadati u školama nego na drugim mjestima.

3) Vjerovatnije je da su kopirali ili bili inspirirani drugim masovnim ubojicama.

4) Veća je vjerovatnost da su mlađe masovne ubice imale historiju zlostavljanja životinja prije zločina.

- Sada bi bilo zanimljivo vidjeti ispunjava li beogradski ubica posljednja dva kriterija; već znamo da ispunjava prva dva – kaže za “Blic” dr. Lankford.

Seksualna frustracija

Dr. Lankford navodi primjer školskog strijelca Santa Fea 2018. koji je, kao Kosta K., dobivao samo petice. Dr. Lankford nedavno je objavio studiju o seksualnoj frustraciji masovnih ubica, te u tom kontekstu postavlja pitanje o dječaku ubici iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Mnoge masovne ubice nemaju problema s preživljavanjem; nisu gladni, beskućnici i očajno siromašni, nego su nezadovoljni svojim životom. Ponekad imaju značajnih problema zbog seksualne frustracije, što ne bi bilo čudno ni za dječaka od 13 godina. Možda nije slučajnost da su sve njegove žrtve, osim dvije, bile djevojke? - pita dr. Lankford.

 Novostečena slava

Upitan za komentar činjenice da beogradski ubica dječaka očito nije namjeravao ubiti nakon zločina niti poginuti u obračunu s policijom, što ga odvaja od većine školskih masovnih ubica, Lankford kaže da je njegovo istraživanje pokazalo da su najsmrtonosnije masovne ubice često svoje napade planirale duže od onih ubica koji su imali manje žrtava.

- Bit će zanimljivo doznati je li ubica iz Beograda planirao preživjeti kako bi mogao uživati u novostečenoj "slavi" - zaključuje Lankford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.