SJEVER KOSOVA

Mađarskom vojniku koji je povrijeđen u sukobima u Zvečanu amputirana noga

Misija KFOR-a na Kosovu je u saopćenju upućenom medijima potvrdila da je zbog eskalacije situacije na sjeveru 29. maja povrijeđeno 30 vojnika

Pripadnici KFOR-a. AP

H. J. I.

10.7.2023

Mađarskom vojniku koji je povrijeđen u sukobima u Zvečanu na sjeveru Kosova 29. maja, amputirana je noga, prenose mađarski mediji.

Ministarstvo odbrane Mađarske saopćilo je da se većina vojnika vratila svojim kućama, no stanje dvojice vojnika i dalje je teško te se nalaze u bolnici.

Stanje stabilno

- Za njihov oporavak, mađarske odbrambene snage i vojni liječnici čine maksimalne napore. Uprkos visokom nivou medicinske njege, nakon preliminarne konsultacije s pacijentom, uzimajući u obzir rezultate liječenja provedenog od ranjavanja, jedan od slučajeva je zahtijevao amputaciju ekstremiteta, što je u petak obavljeno u Nacionalnom institutu za rehabilitacijsku medicinu. Operacija je prošla dobro, stanje pacijenta je stabilno - saopćeno je iz Ministarstva.

Misija KFOR-a na Kosovu je u saopćenju upućenom medijima potvrdila da je zbog eskalacije situacije na sjeveru 29. maja povrijeđeno 30 vojnika, od kojih je 19 bilo iz mađarskog kontingenta.

Višestruke povrede

- Broj pripadnika mirovnih snaga povrijeđenih tokom nasilja u općini Zvečan je 11 vojnika iz italijanskog kontingenta i 19 iz mađarskog kontingenta. Oni su zadobili višestruke povrede, uključujući razderotine i opekotine od improviziranih eksplozivnih naprava. Trojica mađarskih vojnika povrijeđena su od upotrebe vatrenog oružja - potvrdio je KFOR.

Inače, od napetosti na sjeveru povrijeđeni su i pripadnici kosovske policije, novinari i snimatelj. Oštećena su i službena vozila.

Trenutno je situacija u četiri sjeverne općine, Zvečanu, Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću, prema izvještajima, mirna, dok KFOR i Kosovska policija nastavljaju imati dodatne snage u tim općinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.