VELIKA PLAŽA

U Ulcinju spašeno dijete (4): Jak vjetar ga odvukao tri kilometra od obale

Plivači su pokušali da doplivaju do ugroženog djeteta, ali morske jake struje im u tom trenutku nisu dozvoljavale

Na Velikoj Plaži spašeno dijete (4). UPSUL

H. J. I.

22.8.2023

Na Velikoj Plaži u Ulcinju jučer je spašeno četvorogodišnje dijete.

Jak istočni vjetar

Dežurni spasilac Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Edis Sijarić je u 9:35 sati primio informaciju da je s plaže Noki Beach (Velika plaža Ulcinj), jak istočni vjetar odvukao na pučinu blizu Krša od Đerana četverogodišnjeg državljanina Kosova, koji se nalazio na gumenom dušeku, pišu Vijesti.me.

Plivači su pokušali da doplivaju do ugroženog djeteta, ali morske jake struje im u tom trenutku nisu dozvoljavale, te se dušek odaljio od obale približno tri kilometra ka Adi Bojani.

Akcija spašavanja trajala 15 minuta

- Hitnom upotrebom specijalnog spasilačkog skutera UPSUL, spasilac Sijarić je za samo nekoliko minuta došao do pozicije djeteta s dušekom i evakuisao ga uz asistenciju Enesa Skenderovića koji je krajnjim snagama uspio da dopliva. Na sreću roditelja, dječak je spašen u posljednjim trenucima, jer je postojala opasnost da uzburkano more prevrne dušek i pitanje je da li spasioci imali vremena da reaguju pravovremeno - saopćeno je iz UPSUL-a.

- Akcija spašavanja trajala je 15 minuta od prijema poziva za spašavanje, a kao pravi potez se pokazala analiza UPSUL-a da raspopredi jedan specijalni skuter na Velikoj plaži, jer je već desetak kupača spašeno sigurnog utapanja - saopćeno je iz UPSUL-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.