BEOGRAD

Sud odlučio da je Sky komunikacija dokaz u postupku protiv Darka Šarića

Darko Šarić, koji je prvooptuženi u ovom postupku, ušao je u sudnicu i kazao da nije kriv

Darko Šarić. Ata/PIXSELL

S. S. / Antena M

31.8.2023

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Darku Šariću i njegovom nekadašnjem advokatu Dejanu Lazareviću za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića. Sudsko vijeće donijelo je odluku da se sadržaj poruka iz "Sky" komunikacije, na kojima se većinski temelji optužnica, prihvati kao dokaz, piše AntenaM.

Na samom početku prvog ročišta, kao što je to i praksa, okrivljeni su se kratko izjasnili o krivici. Svi su negirali izvršenje krivičnih djela koja im se optužnicom stavljaju na teret i kazali da će iznijeti i kratku odbranu, izuzev Aleksandra Boškovića koji je rekao da će to učiniti kasnije.

Darko Šarić, koji je prvooptuženi u ovom postupku, ušao je u sudnicu i kazao da nije kriv.

- Nemam od čega da se branim, ali ću iznijeti kratku odbranu makar da zadovoljim medije - rekao je kratko Šarić.

Nezakoniti dokazi?

Advokati odbrane su gotovo dva sata obrazlagali razloge zbog kojih traže da sadržaji poruka iz Sky aplikacije budu izuzeti iz spisa predmeta kao nezakoniti.

Dalibor Katančević, advokat Darka Šarića, rekao je da su svi prisutni advokati saglasni da Sky komunikacija nije dokaz u krivičnom postupku i da jedino tužilaštvo ima drugačiji pravni stav, ali da će u svakom slučaju sudsko vijeće na kraju odlučiti o tome.

Također je Katančević naveo i da je potrebno ispitati način pribavljanje određenih dokaza u ovom postupku a u ovom slučaju, kako on kaže, način pribavljanja potpada pod državnu tajnu Francuske.

- Ovde je riječ o klasičnoj špijunaži, ne postoji zakon koji dozvoljava da jedna država prati i prisluškuje građane druge države u toj drugoj državi i može da se obrati jedino putem putem međunarodne pravne pomoći i na taj način da se određene osobe stave na mjere - kazao je Katančević i dodao: „Ako je Darko Šarić mogao da koristi telefon, kako se u optužnici navodi, odavdje 10 metara od Tužilaštva, ono to nije moglo da utvrdi onda ja mogu samo da kažem ‘ko izađe posljednji, neka ugasi svjetlo'“.

Nastavak suđenja sutra

Na istoj liniji bili su i ostali advokati odbrane. Okrivljeni će odbrane izlagati na sutrašnjem ročištu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sastavilo je vrlo obimnu optužnicu, napisanu na više od 500 strana. Njom se Darko Šarić tereti da je napravio plan da se iz, kako Tužilaštvo navodi, „bezobzirne“ osvete ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u postupku koji se protiv Šarića vodio za šverc kokaina.

Tužilaštvo navodi da je, kako taj plan nije ostvaren, Šarić putem Sky aplikacije na kriptovanom telefonu a dok se nalazio u pritvoru u Specijalnom sudu, naložio svojim saradnicima da diskredituju Joksovića. Cilj je bio da izgubi status svjedoka saradnika.

Optužnica za ova ali i brojna druga krivična djela, osim Šarića i njegovog bivšeg advokata tereti još 13 drugih osoba. Pitanje, koje je do danas bez odgovora, jeste kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda. S obzirom na to da prilikom pretresa pritvorske ćelije u kojoj je boravio Šarić nisu pronađeni nikakvi telefoni, sa sobom povlači i pitanje odgovornosti onih koji su mu telefon obezbijedili i potom ga sklonili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.