PODRŠKA

Američka vlada donirala sedam dronova Kosovskoj policiji

Bespilotne letjelice bit će vitalni resurs za provođenje zakona ovdje na Kosovu, kazao je Hovenijer

Održan sastanak nakon donacije dronova. Anadolija

Anadolija

11.10.2023

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je sedam bespilotnih letilica Kosovskoj policiji i Policijskom inspektoratu Kosova, javlja Anadolija.

Policijske operacije

U sjedištu Glavnog direktorata Kosovske policije sporazum o donaciji dronova potpisali su američki ambasador na Kosovu Džefrej Hovenijer (Jeffrey Hovenier), generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hoka (Hoxha) i direktor PIK-a Kustrim Hodaj (Kushtrim).

Ambasador Hovenijer je rekao da je najnovija donacija nastavak podrške SAD Kosovu i istakao da će donirani dronovi obezbijediti nadzor, taktičku podršku i obezbjeđivanje sredine za policijske operacije.

- S obzirom na obim kriminalnih aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa u regionu, ove bespilotne letjelice bit će vitalni resurs za provođenje zakona ovdje na Kosovu u borbi protiv kriminalnih aktivnosti u zraku i na kopnu - kazao je Hovenijer.

Spašavanje života

Naveo je da se korištenjem dronova koji se mogu mnogo brže rasporediti na terenu od ostalih sredstava, mogu sačuvati ljudski životi. Istakao je da dronovi pomažu uspješnom nadgledanju teško dostupnih područja, kako bi se spriječila trgovina migrantima, te u slučaju raznih nesreća i prikupljanja dokaza za sudske procese.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.