NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vlada Srbije predložila raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora

Članovi Vlade donijeli su na sjednici i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i još za 64 općine i grada

Skupština Srbije. Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

S. S.

30.10.2023

Vlada Srbije uputila je danas obrazložen prijedlog predsjedniku te države Aleksandru Vučiću da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

- Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbijedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrijednosti - saopćeno je iz Vlade Srbije.

U prijedlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, pored ostalog, da su se u posljednje vrijeme u dijelu javnosti pojavili zahtjevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra 2023. godine dio opozicionih političkih stranaka takav zahtjev podnio predsjedniku Srbije.

- Vlada je, polazeći prije svega od ovog zahtjeva, zauzela stav da bi sprovođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih postulata demokratskog društva, bilo dobra prilika da se preispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Republika Srbija treba da se kreće. Također, članovi Vlade donijeli su na sjednici i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i odobravanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donesene su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji.

Odluke o raspuštanju skupština gradova donesene su za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac, kao i za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj, Kuršumliju, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljuboviju, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babupnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.