CRNA GORA

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra Kenan Hrapovića

Hrapović i nekadašnji sekretar Nikola Antović terete se za zloupotrebu službenog položaja i nesavjesnog rada

Kenan Hrapović. Vijesti.me / Boris Pejović

N. H.

1.11.2023

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra zdravstva Kenana Hrapovića, kao i Nikole Antovića, nekadašnjeg sekretara u munistarstvu zdravlja i predsjednika komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2018. i 2019. godinu, te doktora Miru Kneževića, direktora Direktorata za javno zdravlje, zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službenog ovlaštenja.

Zloupotreba službenog položaja

Hrapović i Antović se terete za izvršenje krivičnog djela „Zloupotreba službenog položaja“ i krivično djelo „Nesavjestan rad u službi“ Krivičnog zakonika Crne gore.

Knežević se tereti za krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja“ i krivično djelo „Nesavjestan rad u službi“ KZ Crne Gore.

Tužila ih NVO

U optužnici koju je podigla NVO „Grupa za razvoj i unapređenje sporta“ (GRUS) između ostalog se navodi da su okrivljeni tokom 2018. i 2019. zloupotrijebili službeni položaj prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja.

- Hrapović je protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO-a u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije hiv/aids.

Dodaje se da je kao predstavnika NVO u komisiju za oblast hiv/aids izabra dr Aleksandru Marjanović, iako je ovlašćena za zastupanje NVO Crnogorska fondacija za hiv Podgorica, koja je redovnu učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast, od kako je postala član komisije, što predstalja klasičan sukb interesa.

U raspodjeli po konkursu od 11. 06. 2018., NVO Juventas je za tri projekta dobila iznos od 67.000 eura, što predstavlja 53,6 % od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6% ili 42.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa, dok je NVO „Cazas“ za dva projekta dobila iznos od 45.000 eura, što predstavlja 36 % od ukunog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa - navodi se između ostalog u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.