DPS BOJKOTIRA POPIS

Milatović: Izjasnit ću se kao Crnogorac, govorim srpskim jezikom

Premijer Spajić je kazao da svako dalje odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog "fiskalnog trenutka" u kojem je Crna Gora

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Fena

FENA

8.11.2023

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da će se na popisu stanovništva izjasniti kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom te dodao da su se on i njegova porodica tako izjasnili 2011. godine.

- Po nacionalnoj pripadnosti sam Crnogorac, a govorim srpskim jezikom - istakao je Milatović u sinoćnjoj emisiji na Adria televiziji.

Sastanak bez dogovora

Sastanak crnogorskog premijera Milojka Spajića s predstavnicima vladajuće većine, opozicije, vijeća manjina, civilnog sektora, Uprave za statistiku, te ministarstava ekonomije i ljudskih i manjinskih prava na kojem je trebalo razgovarati o izmjenama Zakona o popisu i uspostavljanju softverskog rešenja za kontrolu unesenih podataka, protekao je u dobrom duhu, ali je završen bez bilo kakvog konkretnog dogovora.

Demokratska partija socijalista (DPS) bojkotirat će popis stanovništva Crne Gore, iako su kod premijera Milojka Spajića "vidjeli spremnost" da se ispune njihovi uslovi  za održavanje popisa, ali za to nema dovoljno vremena do 30. novembra kada bi trebalo početi popisivanje.

Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković u srijedu je za podgoričku TVE izjavio kako su čuli od Spajića da popis mora početi 30. novembra ali se za to "snažno zalaže" predsjednik Skupštine Andrija Mandić koji je jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" od čije podrške zavisi opstanak Vlade.

DPS traži kontroliran popis

Nekada vladajuća stranka DPS traži da popis bude "kontroliran", da DPS ima "paritetan broj popisivača", da se "jasno prati" unos i obrada podataka i da se "implementira softversko rešenje" kako bi građani mogli provjerit upis podataka koje su dali.

Premijer Spajić je kazao da svako dalje odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog "fiskalnog trenutka" u kojem je Crna Gora.

- U tom smislu svi moramo pokazati visok nivo odgovornosti - istakao je Spajić nakon sastanka s dijelom oporbe, pojedinim ministrima i sektorom NVO, prenosi Beta.

Odlaganje popisa

Vlada premijera Milojka Spajića izabrana je prošle sedmice uz podršku 44 zastupnika i manjinski ju je podržala i prosrpska desnica, a Andrija Mandić, koji je poznat i kao četnički vojvoda, izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Prva odluka koju je donijela nova crnogorska Vlada bilo je odgađanje popisa stanovništva za 30 dana odnosno do 30 novembra.

U Crnoj Gori je popis stanovništva postao političko pitanje a u njegovom središtu je nacionalno i vjersko izjašnjavanje.

Odgađanje popisa tražila je procrnogorska opozicija koja tvrdi da je na sceni etnički inženjering kojim se želi “posrbiti” Crna Gora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.