HRVATSKA

Tragičan odlazak u ribolov: "U takvim uvjetima se može preživjeti tek dva sata"

Preminuo je 29-godišnji Šime G., nakon što je s trojicom prijatelja isplovio u ribolov

Tragično završena potraga. Pixsell / Sime Zelic

N. H.

9.12.2023

Danas je PU Zadar na osam metara dubine, i to na području Tanka Nožica, pronašla tijelo mladića. 

Rodbina je potvrdila identitet, a naložena je obdukcija kako si se pronašao tačan uzrok smrti, piše 24sata.hr

Zadnje objave na društvenim mrežama nastradalog Šime G., 29-godišnjaka iz Rtine, tiču se ribolova. 

Zajedno s trojicom prijatelja isplovio je iz rodnog mjesta i u petak popodne krenuo u ribolov. 

Nepristupačan teren 

- Poziv je došao u 3.17 noćas - kazali su iz PU Zadar, te dodali kako je glas jednog od preživjelih rekao da se dogodila pomorska nesreća, te da se oni doplivali do obale, te kako se nalaze u podnožju lanterne. Lanterna je svjetionik i nalazu se u blizini Paškog mosta.

Pripadnici PU Zadar skupa s kolegama iz Policijske stanice Pag odmah su krenuli tražiti preživjele. Pothlađene mladiće pronašli su nakon pola sata i izvukli ih na cestu iako nije bilo nimalo lako. Od lanterne do ceste gdje ih je čekala hitna pomoć više je od pola kilometra krajnje nepristupačnog terena, odnosno kamenjara.

Policajci su im dali jakne, na cesti su dobili deke, a jednog od mladića su i nosili jer je bio u toliko lošem stanju da nije mogao hodati, kazuju očevici nesreće koja se dogodila. 

Druga potraga u pet dana

Na zadarskom području u pet dana ovo je druga potraga za nestalim ribarom, s time da se još ne znaju detalji niti je nađeno tijelo nesretnog čovjeka iz Vrsi koji je isplovio također u ribolov, prošlog ponedjeljka.

Nakon poziva u pomoć sve službe krenule su na teren, od pripadnika Lučke kapetanije s tri broda i šest članova posade, do policijskog broda, a kad se razdanilo i more je nadlijetao i avion MORH-a, Pilatus. 

- Ovo je uobičajena tehnika ribolova noću, oni su sigurno išli na more 500 puta, ali uvijek se može dogoditi nesreća. Vremenski uvjeti su bili dobri nije bilo vjetra, vidljivost dobra, ali je bilo hladno. Temperatura vanjska 7, 8 a mora 10-ak stepeni. Struka kaže da se u takvim uvjetima može preživjeti do 2 sata - rekao je Alen Rukavina, lučki kapetan čiji su mornari također bili u potražnoj akciji.

Obitelji i rodbina skupili su se u lučici u koju je policijski brod dopremio tijelo. Svi su šutke gledali policijsko postupanje znajući da im je malo mjesto pogodilo tragedija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.