CRNA GORA

Živković šef DPS-a, Vuković Kuč, Dizdarević, Vuković i Eraković potpredsjednici

Predsjednik Centralne izborne komisije DPS-a i poslanik te partije Nikola Milović, saopštio je da je ta partija uspješno sprovela stranačke izbore

Milović: Saopćio rezultate. Vijesti.me

N. H.

29.1.2024

Članstvo Demokratske partije socijalista (DPS) izabralo je danas Danijela Živkovića za predsjednika te stranke, a Aleksandru Vuković Kuč, Abaza Dizdarevića, Ivana Vukovića i Jevtu Erakovića za potpredsjednike, pišu crnogorske Vijesti.

To je večeras, nakon završetka neposrednih partijskih izbora, saopšteno na konferenciji za medije u prostorijama DPS-a u Podgorici. Rukovodstvo DPS-a do sada su birali delegati.

Predsjednik Centralne izborne komisije DPS-a i poslanik te partije Nikola Milović, saopštio je da je ta partija uspješno sprovela stranačke izbore.

- Danas smo odlučno, otvoreno i moderno obnovili i učvrstili ugled. Pokazali smo da smo moderna partija. Pravo glasa imala su 23.344 člana, a iskoristilo ga je 16.835 članova ili 71,78 odsto. Preko aplikacije je glasalo 80,18 posto članova, u lokalnim odborima 17,77 posto, a pismom 0,02 posto. Glasanje je proteklo bez nepravilnosti - rekao je Milović.

On je čestitao Živkoviću i izabranim potpredsjednicima.

Jedini kandidat

Živković, dosadašnji vršilac dužnosti šefa DPS-a, bio je jedini kandidat za predsjednika. Za njega su glasala 16.492 člana, dok je protiv bilo njih 290.

On je postao četvrti lider u istoriji DPS-a, nakon Momira Bulatovića, Milice Pejanović Đurišić i Mila Đukanovića.

Među izabranim potpredsjednicima samo je jedno novo ime - Vuković Kuč, s obzirom na to da su Dizdarević, Vuković i Eraković i do sada bili na tim pozicijama.

Vuković Kuč je dobila 10.723 glasa, Dizdarević 6.016, Vuković 10.824, a Eraković 9.864.

Kandidati za potpredsjednike bili su još Dušan Raičević, koji je osvojio 6.506 glasva, i Elvir Zvrko, koji je dobio podršku 4.830 članova. Iako je Raičević zaradio 490 glasova više od Dizdarevića, nije izabran zato što je pravilnikom propisano da jedan potpredsjednik mora biti iz reda manjina, a jedan iz reda žena.

Neposredni izbori

Neposredni izbori unijeti su u Statut DPS-a u januaru 2021, na vanrednom kongresu stranke. Prema tom dokumentu, trebalo je da budu održani najkasnije do 24. januara 2023. godine. Međutim, iz DPS-a su objašnjavali da unutarstranački proces nije sproveden u predviđenom roku zbog priprema za prošle godine održane predsjedničke i parlamentarne izbore.

Đukanović je na čelu DPS-a bio od 1998. do aprila prošle godine, kad se povukao nakon poraza na predsjedničkim izborima. Nakon njegove ostavke, Glavni odbor partije odredio je Živkovića za privremenog šefa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.