VLADA CRNE GORE

Odložena smjena direktora policije Crne Gore

Vlada je o ovome raspravljala nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja

Odložena smjena direktora policije Crne Gore. Vlada Crne Gore

El. T

1.3.2024

Vlada Crne gore danas ipak nije odlučivala o prijedlogu za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG nezvanično.

Vlada je o ovome raspravljala nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Uz prijedlog o razrješenju Brđanina figuriralo je i rješenje da Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova, bude koordinator Uprave policije.

Milojko Spajić, premijer Crne Gore, naveo je na sjednici da nema ništa protiv smjene Brđanina, ali da se sprovede po zakonu i da se odredi novi direktor.

Kompromisa i dalje nema

Smatra da to ne može biti Šaranović, kao koordinator, navodeći da to nije po zakonu, a treba imati u vidu napredak u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU i potrebu poštovanja procedura. O prijedlogu da Brđanin bude razriješen nije odlučeno, imajuću u vidu da kompromisa i dalje nema.

Spajić je predložio i da se o ovom pitanju razgovara sa partnerima iz Brisela.

- Puna podrška svih članova Vlade o situaciji u Upravi policije. U toku je konstruktivan dijalog u pogledu redoslijeda koraka. Prioritet je IBAR i u tom smislu se mora obezbijediti poštovanje procedura u dogovoru sa međunarodnim partnerima - kazali su iz Vlade.

Šaranović saopštio je u četvrtak naveče za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

Posvećen dogovoru

Šaranović je za TVCG saopštio da je posvećen dogovoru.

- Brđanin treba biti smijenjen, jer je to volja parlamenta. Spreman sam da predložim više kredibilnih kandidata - kazao je Šaranović.

Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti.

Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine.

Borba protiv organizovanog kriminala

Ipak, već tada se mogla čuti nova opcija: ako Odbor za bezbjednost ne prihvati Brđaninove izvještaje o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala - ministar unutrašnjih poslova može predložiti njegovo razrješenje.

I ekspresno, desetak dana kasnije Odbor odbija izvještaje iz 2022. a potom Šaranović predlaže Vladi smjenu aktuelnog direktora.

- Kao neko ko razumije šta je predstavnička demokratija postupio sam po onome što je zapisano u zakonu i konačno eto dobili smo valjda odgovor na pitanje da li sam ili nijesam procesuirao ka vladi prijedlog za razrješenje Brđanina - kazao je Šaranović.

Navode o smjeni Brđanina stopirao je premijer.

- Mislim da je Brđanin u punom mandatu, ja ne bih volio da se igram galimatijasa kojima se igrala 43. vlada. Mislim da postoje prostori i za dogovore i za razgovor sa Brđaninom - kazao je ranije Spajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.