POLITIČKA KAMPANJA

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć ističe rok za kandidature

Kada se u ponoć zatvore vrata na saborskoj zgradi, DIP ima 48 sati da prihvati i objavi sve pravovaljano predložene liste

Politički izbori u Hrvatskoj. Fena

FENA

29.3.2024

Veliki petak do ponoći, rok je do kojega političke stranke, koalicije i birači mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati kandidacijske liste i kandidature za parlamentarne izbore u Hrvatskoj koji će se održati 17. aprila.

U Hrvatskom saboru, gdje DIP zaprima liste i kandidature, u petak će biti poprilična gužva, dolazak je najavilo 24 kandidata, među njima i HDZ, koji će svoju kandidaturu predati u 13 sati. Kandidature će u petak predati i SDSS, za 12. manjinsku jedinicu, stranka Možemo, Radnička fronta, Pravedna Hrvatska, Socijaldemokrati, dvije pravaške stranke i jedna pravaška koalicija, umirovljeničke stranke itd.

Posljednja je, za sada, svoj dolazak u 21,30 sati najavila Agrarna stranka - Pokret za hrvatsku poljoprivredu, akcija za promjene. Kada se u ponoć zatvore vrata na saborskoj zgradi, DIP ima 48 sati da prihvati i objavi sve pravovaljano predložene liste te imena i prezimena kandidata za svaku izbornu jedinicu.

Krajnji rok do kojega to treba učiniti je nedjelja (Uskrs) do ponoći, ali može to učiniti i prije, a što će, vjerojatno, i biti slučaj, u subotu poslijepodne.

U trenutku kad DIP na svojoj mrežnoj stranici objavi pravovaljane liste i kandidature, počet će službena izborna kampanja u kojoj će izborni sudionici birače i službeno moći uvjeravati da su baš oni najbolji izbor da vode državu u iduće četiri godine. Službena kampanja završava 15. aprila (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega u Hrvatskoj nastupa dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. aprila, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.