IZBORI U HRVATSKOJ

Politički analitičar Davor Gjenero za "Avaz": Uvjerljiva pobjeda HDZ-a, avantura Milanovića završila neuspjehom

Sigurno je da je HDZ ostvario solidan rezultat i uvjerljivu relativnu pobjedu

Davor Gjenero. Davor Scitar / Pixsell

Alen Bajramovic

18.4.2024

Prve službene rezultate izbora u Hrvatskoj za "Avaz" je analizirao politički analitičar Davor Gjenero. 

On kaže da se još sa sigurnošću ne može tvrditi kako će se odvijati proces formiranja parlamentarne većine nakon objave konačnih izbornih rezultata.

Istopio se utjecaj Milanovićevog udara

- Sigurno je da je HDZ ostvario solidan rezultat i uvjerljivu relativnu pobjedu, da je rezultat SDP-ove koalicije znatno manji od njihova očekivanja i da se utjecaj Milanovićeva „udara” na parlamentarnu arenu istopio, te da je vrlo malo vjerovatno da bi moglo doći do formiranja koalicijske vlade koju bi vodio Zoran Milanović - kaže Gjenero.

Nemogućim se čini i da HDZ ponovo sastavi vladu po uzoru na one koje je formirao u protekla dva mandata, 2017. nakon izbacivanja Mosta iz vlade i 2020, kad je premijeru Plenkoviću uspjelo formirati vladu bez nekog velikog partnera, s manjinskim zastupnicima i predstavnicima malih liberalno-demokratskih stranaka.

- Ovog puta to neće biti moguće, i po svemu sudeći će se formirati vlada u kojoj će uz HDZ sudjelovati Domovinski pokret, kao relativno snažan partner, koji će tražiti i dobiti status nadzastupljene stranke u odnosu na broj osvojenih mandata, što je redovito prednost mlađeg partnera u koalicijama. U većini će vjerovatno biti i neki od manjinskih zastupnika, ali je vrlo vjerovatno da među partnerima neće biti najvažnije manjinske stranke, SDSS-a Milorada Pupovca - ističe Gjenero.

Zanimljivo je da su se Bošnjaci u Hrvatskoj nakon dugo vremena uspjeli ujediniti oko jednog kandidata koji ulazi u Sabor.

- Zanimljiv će biti odnos bošnjačkog zastupnika Armina Hodžića, koji vjerovatno osvaja mandat u izbornoj jedinici u kojoj je u prošlom sazivu mandat obnašala predstavnica Albanaca. Nakon dugogodišnjih sukoba unutar bošnjačke manjine u Hrvatskoj, u ovom se mandatu ova najveća manjina, nakon srpske, vraća u parlament - kaže Gjenero.

Izbjegnuta politička nestabilnost

Zaključuje da je Hrvatska, po svemu sudeći, izbjegla političku nestabilnost, ali ne i blago skretanje u desno.

- Tek će se vidjeti hoće li dosadašnji premijer Plenković biti spreman voditi vladu u novim uvjetima, ili je moguće očekivati da vodstvo nove moguće koalicije preuzme jedan od potpredsjednika HDZ-a - Ivan Anušić ili Oleg Butković, s velikim utjecajem u stranci, a desnije pozicioniran od Plenkovića.

Zanimljivo je da je avantura predsjednika Milanovića, koji se u izbornoj jedinici za Hrvate bez prebivališta u Hrvatskoj oslanjao na aktere koje je nekoć okupljao Ivić Pašalić, i koji su bili protagonisti „Herceg Bosne”, završila neuspjehom, i to tako velikim da je od skupine oko Ljube Česića Rojsa više glasova, osvojio čak i Most, a sva tri mandata pripala su strukturi oko HDZ-a BiH i Dragana Čovića - naglašava politički analitičar Davor Gjenero. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.