REGION

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

Jasno je kako je za primjenu ovog modela neophodno izvršiti određenu transformaciju Vojske Srbije i na tom planu počeli smo ozbiljan rad s Ministarstv

Hoće li vojni rok u Srbiji biti obavezan. Fena

FENA

23.4.2024

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je da će do kraja mjeseca vojska dostaviti srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka.

"Glavni stožer je razradio više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno definiranim pozitivnim i negativnim učincima, uz usporednu analizu po prethodno definiranim kriterijima, na temelju čega je prepoznat i izdvojen optimalan model", rekao je Mojsilović.

Prema njegovim riječima, Glavni stožer VS obvezni vojni rok vidi kao dugoročno rešenje za dostizanje potrebne kvalitete kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica, odnosno novačkog i pričuvnog potencijala Vojske Srbije.

"Jasno je kako je za primjenu ovog modela neophodno izvršiti određenu transformaciju Vojske Srbije i na tom planu počeli smo ozbiljan rad s Ministarstvom obrane Srbije kako bismo spremni dočekali buduće izazove", kazao je Mojsilović u intervjuu za srbijanski časopis "Politika".

Glavni stožer Vojske Srbije u siječnju je predložio srbijanskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca.

Prijedlog je upućen "u cilju podizanja obrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz pomlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i pričuvnog sastava", priopćili su iz srbijanskog Ministarstva obrane.

U Srbiji je obvezni vojni rok ukinut odlukom državnog parlamenta u prosincu 2010., kada je uspostavljena profesionalna vojska, te je tako napuštena tradicija služenja vojnog roka, koja u Srbiji u različitim oblicima postojala već skoro dva stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.