HRVATSKI MINISTAR

Grlić Radman: Albanija zaslužuje što skorije članstvo u EU

Albanski ministar vanjskih poslova Hasani zahvalio Hrvatskoj na podršci

Platforma X

D. H.

23.4.2024

Albanija zaslužuje što skorije članstvo u Europskoj uniji, rekao je danas hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s albanskim kolegom Iglijem Hasanijem u Zagrebu.

- Razgovarali smo o situaciji na jugoistoku Evrope i složili smo se kako proces proširenja nema alternative. Naravno, sukladno individualnim postignućima u ispunjavanju zadanih uvjeta i kriterija - kazao je Grlić Radman i pohvalio albanski angažman na području reformi.

- Albanija je u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije - rekao je šef hrvatske diplomacije, dodavši da je to "signal njihovog strateško opredjeljenja prema članstvu u Uniji.

Grlić Radman je bilateralnu suradnju između dviju zemalja opisao kao "odličnu" te podsjetio da one ove godine obilježavaju 15 godina od članstva u NATO savezu, "što se pokazalo od iznimne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet obje zemlje".

Albanski ministar vanjskih poslova Hasani, kojem je ovo bio prvi službeni posjet Zagrebu, zahvalio je Hrvatskoj na podršci albanskom timu zaduženom za članstvo u Europskoj uniji.

- Hrvatska je najbolji pokazatelj da je članstvo u Uniji isplativo i da mi moramo raditi na tom putu. Vaš model je nama primjer i vodilja da i mi implementiramo ono što ste vi implementirali tijekom vašeg nastojanja oko ulaska u EU - rekao je Hasani.

- Mi ćemo nastaviti s reformama kao da ćemo postati dio Europske unije sutra. Radimo i nastavit ćemo raditi kao da će ovaj proces sutra završiti. Dat ćemo i svoj doprinos da cijeli Balkan sutra bude dio Europske unije - kazao je Hasani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.