NJUJORK

Vučić: Rezolucijom o Srebrenici otvara se Pandorina kutija iz koje će samo izaći problemi i podjele

On je kazao da ne postoji "vlasništvo BiH nad dokumentom koji je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija predao u UN"

Aleksandar Vučić. RTS

S. S.

24.4.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "Bošnjaci nemaju saglasnost unutar BiH o Rezoluciji o Srebrenici, kao i o glasanju u Komitetu ministara Vijeću Evrope o članstvu Kosova, što dovodi do podjela u BiH.

- Nije postignuta saglasnost ni za rezoluciju o Srebrenici pa šta ih briga. Pošto je, pretpostavljam, bošnjački predstavnik u Vijeću Evrope, oni će ionako da glasaju kako njima padne na pamet i briga ih - rekao je Vučić.

On je kazao da ne postoji "vlasništvo BiH nad dokumentom koji je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija predao u UN".

Otvara se Pandorina kutija

- Nije ni pitao, naravno. Oni nemaju saglasnost unutar BiH. To znači podjele u samoj BiH - rekao je Vučić za RTS.

Vučić je tvrdi da se rezolucijom o genocidu u Srebrenici otvara Pandorina kutija iz koje će izaći samo problemi i dodatne podjele u svijetu".

- Dan poslije toga će Rusi podnijeti zahtjev za rezoluciju kojom će se osuditi njemački genocid nad ruskim i sovjetskim narodom. I mi ćemo za to što su Nijemci uradili, i za to što su Hrvati uradili, i mnogi drugi - rekao je Vučić.

On je ponovio da je suština inicijative za donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici "kolektivna osuda srpskog naroda i dodatni pritisak na jednu suverenu zemlju koja ima svoje institucije i nije samo faks mašina koja potpisuje sve što joj je naređeno".

Sastanak sa predstavnicima Kine

Vučić je najavio da će se u Njujorku sastati sa predstavnikom Kine od koje očekuje snažnu podršku i sa najmanje 30 predstavnika pacifičkih zemalja, gdje, kako je rekao, Srbija nema dobru poziciju zbog propusta iz prošlosti.

- Ponosan sam kako se borimo danas. Borimo se do krajnjih fizičkih granica. Nemamo veću svetinju od Srbije, a nju branimo - zaključio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.