NAJAVIO MINISTAR

Rafalei će ući u Hrvatsku iznad sjevernog Jadrana: Čut ćete ih, javit će se

Dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Borbeni avioni stižu u Hrvatsku. MORH/ T. Brandt

Z. K.

25.4.2024

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale danas dolazi u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura.

Rafalei stižu oko 12:30 u Zagreb, a dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.

Među najboljim

Rafalei su vrsta borbenih zrakoplova i među najboljima su na svijetu. O tome je sinoć u Dnevniku HRT-a govorio Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

- Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se. Rafale je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektroničke sisteme. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona.

Poznato vam je da je on jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamjenski),nego da je omnirol (svenamjenski) -pojasnio je Tretinjak.

Tajni identitet

Identitet ljudi koji su bili u Francuskoj na obuci dosad se tajio. Na pitanje u Dnevniku HRT-a hoće li se sada otkriti možda neki od njih, Tretinjak je rekao da će na dočeku biti mnogo novinara i da će vjerovatno neko od pilota dati izjavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.