HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Nakon Rafalea, na red dolaze brodovi

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je ranije u četvrtak u Hrvatsku

N. Šaljić / Avaz

FENA

25.4.2024

Veliki sljedeći projekt, eventualne treće vlade Andreja Plenkovića, bit će nabava višenamjenskih brodova, rekao je hrvatski premijer u četvrtak u izjavi za medije nakon svečanog dočeka prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku, koji su pristigli iz francuskog grada Bordeauxa.

- Ja bih sada rekao da je ključni veliki projekt za ovaj mandat, a to smo u konačnici i rekli u našem izbornom programu, da hrvatska ratna mornarica sada dolazi na red - poručio je Plenković, javila je Hina.

- Vrijeme je da uz višenamjenske avione imamo i višenamjenske brodove i to će biti veliki sljedeći projekt naše treće vlade za jačanje Hrvatske vojske - dodao je.

Ugovor s Francuskom

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je ranije u četvrtak u Hrvatsku.

Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Odnose s Francuskom Plenković je ocijenio kao "itekako sadržajne" s obzirom na strateško partnerstvo koje je, podsjetio je, krenulo 2010.

- Nivo povjerenja, razumijevanja, pa u konačnici realizacija ovakvih projekata je digla naše odnose na razinu koja je bila nezamisliva i to je itekako važno. Francuska je danas unutar Europske unije jedina stalna članica Vijeća sigurnosti (Ujedinjenih naroda), jedina nuklearna sila, to partnerstvo dobro je, temeljito promišljeno i svrhovito u smislu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa - poručio je Plenković.

Viša razina

Osvrnuo se i na nove zrakoplove, za koje je rekao da su "najsuvremeniji" i da imaju takve sposobnosti da su "lovci, izviđači, taktički i strateški bombarderi i tankeri s dva motora", koji snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dižu na razinu "koja je bila nedostižna".

Vojni pilot HRZ-a, koji je upravljao jednim od novih zrakoplova, novinarima je rekao da vremenske prilike nisu bile idealne, no da mu je dolazak u Hrvatsku bio "jako lijep osjećaj".

- Bilo je potrebno puno posla, puno odricanja, ali na kraju mislim da se isplatilo i kažem još jednom: stvarno je lijepo doći doma i biti dio ovog svega - dodao je.

Na pitanje novinara o razlici između Rafalea i zrakoplova kojima je dosad letio, rekao je da što se tiče samog upravljanja "nije neka razlika".

- Jednako je to, palica, snaga, avion se ponaša kao avion. Samo što je puno agilniji, puno življi i ima puno više snage. Nešto potpuno drukčije od ovog dosad. Osim toga, taktička slika i sve što on pruža je nešto potpuno novo u odnosu na ovo što smo dosad radili - pojasnio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.