NEZAPAMĆEN MASAKR U ŠKOLI

Godina dana od krvavog masakra u "Vladislavu Ribnikaru": Ubicu smirivali krici

Ubica je na tu ideju došao gledajući dokumentarni film u kojem se spominjalo masovno ubistvo

Facebook

N. H.

3.5.2024

Prošlo je tačno godinu dana od maskra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koji je počinio 13-godišnji K.K., a u kojem je živote izgubilo devet učenika i školski čuvara, dok je još pet ranjeno. 

Ubica je na tu ideju došao gledajući dokumentarni film u kojem se spominjalo masovno ubistvo. 

Izjavio je kako je nastavio na internetu pretraživati pojmove poput "ubistvo" ili "pucnjava" i analizirao šta su radili napadiči i gdje su "griješili prilikom izvršenja užasnih zločina.

-Jučer je izjavio da se kaje zbog ubistava. Nije želio vidjeti fotografije učenika iz škole koje je ubio i u objašnjenju je rekao da mu je neugodno - rekao je u julu prošle godine izvor Blica. 

"Smirivali ga jauci"

Optužnica je podignuta protiv dječakovog oca, a uključuje kaznena djela za koja su osumnjičeni i njegova majka, te predsjednik streljačkog kluba i instruktor u streljani.   rekao je u srpnju prošle godine izvor Blica.

Podsjećamo, dječak je do pištolja došao 1. maja, da bi napunio šest okvira s ukupno 92 metka i sakrio ih. Roditelji nisu primijetili da to nedostaje, a dječak je 3. maja oružje i municiju prebacio u ruksak i ponio ga u školu. 

Ušavši u prizemlje škole, ispalio je 16 metaka u zaštitara, dvije učenice za dežurnim stolom i jednu učenicu ispred klavira. 

Potom je nastavio hodnikom do kabineta historije, gdje su se nalazili nastavnica historije, student historije i 23 maloljenta učenika, u koje je ispalio 45 metaka u vremenskom intervalu od 55 sekundi. Promašio je svega 11 od te količine streljiva, a tamo je ubio petero djece i ranio još šest, te profesoricu historije. 

On je, kako se navodi, "zavitlao oružjem, ali je učionica mala pa je broj žrtava bio velik".

Dječak je izjavio da se ne sjeća koga je ubio, ni krvi ni lica žrtava. Na pitanje kako se osjećao kad je pucao u svoje kolege iz razreda, rekao je da mu je bilo neugodno prvi put tog dana pucati bez slušalica za smanjivanje zvuka. Rekao je da su ga "smirili njihovi jauci i krici", navodi se u optužnici.

Na radnom stolu dječaka ubojice na dan ubistva policija je pronašla repliku pištolja, airsoft pušku bez okvira, neispravnu, kao i nacrt za izradu bombe. Dječak je na internetu tražio kako kupiti bombu, ali je odustao kada je shvatio da je to teško izvedivo.

Dječak, koji u vrijeme masovnog ubistva nije bio kazneno odgovoran, odnosno bio je maloljetan, u daljnjem će sudskom postupku sudjelovati kao svjedok.

Otac vodio sina u streljanu

Dječak K.K. je uhapšen istog dana nakon što je poslije zločina sam pozvao policiju i otad je pod nadzorom u posebnom psihijatrijskom odjelu za mlade.

Policija je oca uhapsila zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, nakon što je utvrđeno da je sina vodio u streljane da vježbaju gađanje, a svoja dva pištolja i streljivo za koje je imao uredne dozvole ostavio je u sefu dostupne neovlaštenim osobama.

Viši sud u Beogradu saopćo je da su način izvršenja i težina posljedica doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti neometano i pravično vođenje kaznenog postupka.

Majčin DNA pronađen na čahuri

Na jednoj od čahura pronađeni su DNK tragovi dječakove majke. U nekom trenutku držala je metak koji je kasnije ispaljen na školu, stoji u optužnici.

Majka je izravno optužena za neovlašteno posjedovanje streljiva. Na metku je pronađen njezin DNK, a čahura je pronađena kraj vrata u kabinetu historije u školi u koju je dječak ušao kako bi pucao u svoje kolege iz razreda. Tužilaštvo je tražilo da se dječakova majka osudi na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Izrečena joj je i mjera zabrane približavanja, sastajanja i komuniciranja sa sinom te je upozorena da joj može biti izrečena stroža mjera ako se zabrana prekrši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.