KOTOR

Krišto na samitu lidera zapadnog Balkana i EU: U BiH radimo intenzivno na promociji novog plana rasta

U vremenu koje je pred nama, dok finaliziramo narativni dio reformi kao i modus raspodjele sredstava

Sa samita u Kotoru. Fena

FENA

16.5.2024

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas u Kotoru na samitu lidera Zapadnog Balkana i Europske unije o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Krišto je u uvodnom obraćanju zahvalila domaćinu summita, premijeru Crne Gore Milojku Spajiću, za iskrenu posvećenost jačanju regionalne suradnje i stabilnosti, kao i europskom povjereniku za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiju na konstantnoj potpori BiH na europskom putu.

Sadašnja situacija

U obraćanju sudionicima panela „Sadašnja situacija i planovi za budućnost - Novi plan rasta“ Krišto je govorila o europskom putu naše zemlje i važnim iskoracima načinjenim u proteklom razdoblju, a koji su rezultirali stjecanjem statusa kandidata i odlukom Europskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Istaknula je kako je BiH službeno Europskoj komisiji poslala popis reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

- U vremenu koje je pred nama, dok finaliziramo narativni dio reformi kao i modus raspodjele sredstava, učinit ću sve da i u budućnosti zadržimo našu odlučnost, te da međusobnom suradnjom, zajedničkim radom i povjerenjem konsenzusom dođemo do zajedničkog cilja - kazala je Krišto.

Posebno je istaknula da „u BiH radimo intenzivno na promociji novog plana rasta na način da ukazujemo na važnost njegove implementacije provedbom reformi, a koje se tiču vladavine prava, boljeg funkcioniranja institucija, osnaživanja poslovne klime i zadržavanja ljudskog kapitala u BiH, što sve zajedno dovodi do snažnijeg rasta ekonomije koji je potreban prije svega nama u BiH“.

Izazovi u BiH

Na kraju obraćanja Krišto je iskazala uvjerenje da je uz sve izazove u BiH to najbolji način da se iskaže odlučnost i predanost europskom putu, za koji u BiH postoji puni konsenzus i predstavlja glavni vanjskopolitički cilj svih konstitutivnih naroda i građana.

Kazala je kako će Bosna i Hercegovina u rujnu ove godine biti domaćin sljedećeg summita lidera Zapadnog Balkana i Europske unije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.