4 PUTA REANIMIRAN

Dragan je 95 dana bio na liječenju od koronavirusa: Smršao više od 30 kilograma, ostao gluh

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu ističu da je Dragan imao jedan od oblika korona virusa koji je preživio veoma mali broj pacijenata

Dragan Živić. Telegraf.rs

E. T.

18.5.2024

Dragan Živić iz Niša iz Srbije, je poznati šahista i šahovski trener. 

Kolege sa srbijanskog portala Telegraf.rs su uradili priču o njemu jer je u vrijeme Covida-19 uspio da pobijedi taj virus tokom bolničkog liječenja koje je trajalo čak 95 dana, od 17. decembra 2020. godine do 21. marta 2021. godine!

Borba za život

U nevjerovatnoj borbi za život Živić je dva puta priključivan na respirator i disao je uz pomoć mašine 27 dana, četiri puta je reanimiran, a morao je da bude i operisan.

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu ističu da je Dragan imao jedan od oblika korona virusa koji je preživio veoma mali broj pacijenata. Izlazak iz bolnice za Živića međutim nije značio kraj nevoljama sa zdravljem, uslijedio je dug period oporavka koji je bio praćen brojnim komplikacijama. Posljedice preživljenog teškog oblika Kovida-19 i dan danas osjeća, a prije svega su to hronični umor i potpuni gubitak sluha.

Oslabio više od 30 kilograma

Dragan je za Telegraf.rs rekao da je tokom bolničkog liječenja oslabio više od 30 kilograma, dok su mu mišići i stopalo desne noge atrofirali tako da je na kućnom liječenju učio ponovo da hoda. Tek šest mjeseci po izlasku iz bolnice, uz fizikalnu terapiju, uspio je da stane na svoje noge, a toliko vremena bilo mu je potrebno da ponovo počne da diše “normalno” bez kiseonične potpore.

- Po izlasku iz bolnice bio sam prikovan za krevet, disao uz pomoć maske i boce sa kiseonikom, pio "gomilu" lijekova i primao injekcije fraksiparina kako ne bi dobio trombozu. Fraksiparin sam po preporuci ljekara primao mjesec dana, ali maltene sutradan nakon primljene posljednje injekcije ipak sam dobio trombozu. Morao sam zbog toga da za 10 dana primim čak još 40 injekcija. Poslije toga više nisam imao problem sa trombozom, ali mi je tromb oštetio srce" - govori Dragan.

Prema njegovim riječima, korona virus utjecao je na to da njegovi problem sa sluhom koje je imao od ranije bude dodatno uvećan.

Stopostotna gluhoća

- Problem sa sluhom imao sam od 1999. godine jer sam kao rezervista bio u ambulanti u kasarni u Nišu na koju je bačena bomba. Preživio sam sa ostalim vojnicima to bombardovanje jer smo se nalazili u podrumu, ali od tada sam slabije čuo. Nakon korone ustanovljena mi je stopostotna gluhoća. Po svemu sudeći korona jako loše utiče na sluh - kaže Dragan za Telegraf.rs.

On je pojasnio da je nakon izlaska iz bolnice dobio kao donaciju dva jaka slušna aparata zahvaljujući kojima se bezmalo 11 mjeseci od oboljevanja od kovida vratio poslu šahovskog trenera u Dječijem kulturnom centru.

- Nažalost, izuzetno jaki slušni aparati, koje sam dobio 2021. godine, sve manje mi pomažu i krenuo sam u proces ugradnje kohlearnog aparata. Nadam se da će mi biti odobrena ta operacija - ističe Živić.

Ostatak teksta pogledajte na portalu Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.