OBJAVILA POLICIJA

Drama u Hrvatskoj: Pijan pucao i prijetio supruzi, u kući mu našli top

Od 67-godišnjaka je oduzeta i zračna puška s optikom i kutija s dijabolama

Privela ga policija. MUP RH

FENA

28.5.2024

Omiška policija je od muškarca (67), koji je pod utjecajem alkohola pucao iz vatrenog oružja i prijetio supruzi podnijela nekoliko kaznenih prijava te oduzela pušku, streljivo, kubure pa čak i top, doznaje se u splitskoj policiji.

Bio pijan

Krajem prošle sedmice policija je dobila dojavu o pucnjavi nakon čega su krenuli u potragu za počiniteljem kojeg su pronašli isti dan, a kako je bio pijan jer mu je izmjereno 2,65 promila alkohola smješten je u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Kada se otrijeznio nad njim je počelo kriminalističko istraživanje tokom čega su pretražene prostorije koje koristi.

Policajci su među ostalim tamo pronašli i oduzeli automatsku pušku, četiri pripadajuća spremnika sa 75 komada streljiva, ručno izrađen top u funkciji s barutom, kuglama i kapislama, 19 komada streljiva i dvije kubure.

Osim toga od 67-godišnjaka je oduzeta i zračna puška s optikom i kutija s dijabolama koje je posjedovao bez dozvole, prenosi Hina.

Tokom istraživanja je utvrđeno da se 26. maja nasilnički ponašao prema supruzi, prijetio joj vatrenim oružjem i ispred kuće ispalio nekoliko streljiva u zrak.

Kaznena djela

Osumnjičeni je time ostvario obilježja kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljenog posjedovanja, izrade, nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te prijetnje i nasilja u porodici radi čega je u ponedjeljak nakon dovršenog istraživanja uz kaznenu prijavu predat pritvorskom nadzorniku.

- Zbog pronađene zračne puške i dijabole protiv 67-godišnjaka će nadležnom Općinskom prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana - rekli su u splitskoj policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.