EK DALA ZELENO SVJETLO

Crna Gora napravila važan korak prema EU

EK je u svojoj procjeni zaključila da je Crna Gora sveukupno ispunila privremena mjerila, postigla dobar rezultat na razini usklađenosti i napreduje

EU i Crna Gora. Avaz

FENA

7.6.2024

Evropska komisija preporučila je u petak održavanje Međuvladine konferencija s Crnom Gorom i uputila pozitivno Izvješće o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), javljaju crnogorski mediji.

Prema neslužbenim informacijama crnogorskih medija, time je EK dala zeleno svjetlo za daljnje razmatranje izvješća u Vijeću EU-a.

Izvješće o ispunjavanju privremenih mjerila (IBAR) Europska komisija je predala državama članicama EU-a koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovora između zemlje kandidatkinje i Europske unije.

EK je u svojoj procjeni zaključila da je Crna Gora sveukupno ispunila privremena mjerila, postigla dobar rezultat na razini usklađenosti i napreduje u primjeni pravne stečevine EU-a i europskih standarda u poglavljima 23 i 24.

U slučaju Crne Gore, pozitivan IBAR je bio neophodan da bi zemlja izišla iz višegodišnjeg zastoja u procesu pregovora o članstvu. Crna Gora otvorila je sva poglavlja, ali samo tri ih je dosad privremeno zatvorila.

Crna Gora je 2008. aplicirala za članstvo u EU, a pristupni pregovori započeli su 29. srpnja 2012.

Do zastoja u pregovorima između EU i Crne Gore, došlo je 2020. kada je prvi put nakon tri desetljeća na parlamentarnim izborima smijenjena Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Pregovori su odblokirani krajem 2023., dolaskom nove vlade koju predvodi Milojko Spajić iz populističkog pokreta Europa sad, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.