CRNA GORA

Skupština uputila Milatoviću na potpisivanje još pet IBAR zakona

Milatović je najavio da neće potpisati izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru

Milatoviću je jučer upućeno sedam zakona. Vijesti.me

Z. K.

8.6.2024

Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Skupština je uputila na potpisivanje još pet IBAR zakona, koje je parlament sinoć usvojio.

Milatoviću je jučer upućeno sedam zakona koji su usvojeni u četvrtak, tako da je sada kod njega svih 12 zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Šef države

To su izmjene i dopune Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakon o sprečavanju korupcije, Zakona o medijima, Zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore i Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, koji su sinoć usvojeni. 

U četvrtak su usvojeni Zakon o lobiranju, izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, izmjene i dopune Zakona o sudovima, izmjena i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i izmjene i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. Svi zakoni usvojeni su po hitnom postupku. 

Prema Ustavu (član 94), šef države dužan je da proglasi zakon u roku od sedam dana od njegovog usvajanja, odnosno tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku, ili da ga vrati parlamentu na ponovno odlučivanje. Predsjednik je dužan da proglasi ponovno usvojeni zakon. 

Javno dobro svih građanki i građana

Milatović je najavio da neće potpisati izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora javnog servisa, jer, kako je kazao, "Javni servis je javno dobro svih građanki i građana, a ne platforma za bilo kakve političke trgovine i partijska namještenja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.