CRNOGORSKI PREDSJEDNIK

Spajić: Crna Gora je uz Ukrajinu, iz Berlina će se čuti poruka da je Evropa ujedinjena

Ukrajina će pobijediti u ovom ratu, jer su pokazali snagu i lojalnost ka evropskim principima, naveo je Šolc

S Konferencije o oporavku Ukrajine. Vlada Crne Gore

E. Ć.

prije 6 dana

Uvjeren sam da bi svi mnogo više voljeli da smo se okupili sa punim fokusom na pomoć u oporavku Ukrajine poslije završenog rata, ali kako teče i treća godina ruske agresije, ovakva konferencija prava je šansa da pokažemo prijateljima iz Ukrajine da nisu sami, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić u uvodu Konferencije o oporavku Ukrajine u Berlinu.

Potreba za zajednički odgovor

- Ratni sukob na tlu Evrope potvrdio je potrebu da pružimo zajednički odgovor, zato želim da ponovim da je Crna Gora potpuno uz Ukrajinu, spremna da pruži puni doprinos u implementaciji hitnih mjera za oporavak, rekonstrukciju i modernizaciju ove države. 

Siguran sam da će konferencija donijeti mnogo novih, kvalitetnih ideja i da će se iz Berlina čuti glasno poruka da je Evropa ujedinjena u ovim teškim vremenima - kazao je Spajić, a piše u saopćenju Vlade.

U saopćenju se navodi da je treća konferencija ove vrste okupila veliki broj političkih lidera, predstavnike međunarodnih organizacija, finansijskih institucija, privatnog i civilnog sektora, tink tenk organizacija, te pripadnike ukrajinske dijaspore, kako bi razmijenili mišljenja o modalitetima saradnje u cilju pružanja konkretne pomoći Ukrajini u njenom sveobuhvatnom oporavku i razvoju.

- Ukrajina će pobijediti u ovom ratu, jer su pokazali snagu i lojalnost ka evropskim principima, jer su odabrali evropski put i mi smo na tom putu uz njih. Budućnost Ukrajine u Evropskoj uniji, to smo rekli nekoliko dana nakon početka ruske agresije i stojimo uz to i danas - istakao je kancelar Njemačke Olaf Šolc (Olaf Scholz), koji je otvorio konferenciju.

Iz Vlade su rekli da činjenica da se događaj ove vrste prvi put održava u zemlji Evropske unije, pokazatelj je namjere da se iz EU pokaže nedvosmislena podrška, ali i pruži doprinos ukrajinskoj stabilnosti i progresu kroz njen dalji napredak u evropskom integracionom i reformskom procesu.

Posebna sredstva

- U tom kontekstu će posebna sredstva biti opredijeljena za ekonomski oporavak Ukrajine, a predsjednik te zemlje, Volodomir Zelenski apostrofirao je potrebu da se u najskorijem roku pomogne osiguravanje stabilnosti energetskih izvora, koji su konstantna meta ruskih napada - piše u saopćenju.

Zelenski je rekao da "ovaj rat ima više bitaka, onih na frontu, ali moramo misliti i o ekonomskim uslovima, kako bi omogućili Ukrajincima normalan život".

- Vidimo ovdje u Berlinu da je veliki broj zemalja uz nas, posebno smo zahvalni na pomoći u jačanju naših odbrambenih sistema. Jedan od resursa koji Rusija pokušava da nam uskrati, jesu izvori za proizvodnju energije, već smo izgubili dosta izvora u velikim gradovima. 

Oporavak i rekonstrukcija tog sektora će pomoći ne samo Ukrajini, već čitavoj Evropi. Moramo pokazati da Rusija ne može izazvati prekid energetskih izvora, kad god poželi. Zato moramo korišćenjem modernih tehnologija, iskoristiti potencijale Ukrajine i tako osigurati neophodne izvore energije - kazao je Zelenski.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da je šest milijardi eura pomoći već opredijeljeno, ali i da će EU posebno afirmisati ulaganja privatnog sektora kako bi ubrzali modernizaciju ukrajinske ekonomije, što će biti ključno za oporavak država.

Spajić je zajedno sa šefom kabineta Brankom Krvavcem učestvovao na radnom sastanku na nivou najviših zvaničnika, koji je održan u okviru konferencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.